Un articol recent din Huffington Post dezbate pe marginea întrebării „Pe ce şi-ar cheltui Iisus banii?" E una dintre numeroasele variante ale întrebării-moto: „Ce ar face Iisus?". Ce ar face El dacă ar fi în locul meu într-o situaţie sau alta?

Un articol recent din Huffington Post dezbate pe marginea întrebării „Pe ce şi-ar cheltui Iisus banii?” E una dintre numeroasele variante ale întrebării-moto: „Ce ar face Iisus?”. Ce ar face El dacă ar fi în locul meu într-o situaţie sau alta?

Mai puţin cunoscut la noi, „WWJD” (What Would Jesus Do?) este un fenomen popular peste Ocean, tinerii creştini americani purtând diverse accesorii (brăţări, tricouri, şepci) cu această inscripţie. Fenomenul s-a extins în special în ultimele două decenii, când mai mulţi lideri de tineret s-au străduit să popularizeze motoul în biserici. Aşa au apărut brăţările „WWJD”, gândite cu două scopuri: (1) să le amintească tinerilor de promisiunea făcută lui Iisus că vor trăi o viaţă creştină şi (2) să atragă atenţia altora asupra lui Iisus.

Odată răspândită întrebarea, aceasta a devenit izvor de inspiraţie pentru numeroase variante noi. Ce muzică ar asculta Iisus? Ce haine ar îmbrăca Iisus? Ce mâncare ar consuma Iisus? Unde ar merge Iisus în excursie? Ba, de la un punct încolo, au apărut şi variante care L-au înlocuit pe Iisus cu diverse persoane cunoscute opiniei publice. Ce ar face John Lennon? Ce ar face Che Guevara? Lista e lungă. În 2010, a fost lansat chiar şi un film care, deloc surprinzător, are titlul „What Would Jesus Do?”.

Întrebarea „Ce ar face Iisus dacă ar fi în locul meu?” subliniază, în esenţă, ideea că Iisus este un model de morală, de virtute, un exemplu care merită imitat. Probabil că lucrul acesta a dorit să-l sugereze pastorul american Charles Monroe Sheldon când a publicat, în 1896, romanul In His Steps, cu subtitlul „What Would Jesus Do?”. Regăsim ideea şi în Evul Mediu, una dintre cărţile creştine foarte cunoscute fiind Imitarea lui Christos (lucrare atribuită călugărului catolic Toma de Kempis, sec. XV). Totuşi, în prezent, întrebarea cu pricina ar putea să fie şi semnul unor mutaţii spirituale, al unei spiritualităţi „de frontieră”.

Brăţările „WWJD” îmi amintesc de dispozitivele de alarmă pe care le poartă, uneori, cei care sunt în arest la domiciliu şi care trebuie să fie monitorizaţi. Imediat ce au depăşit o anumită arie, se declanşează alarma. Întrebarea „Ce ar face Iisus?” sugerează o viaţă trăită la hotarul dintre „ce are voie un creştin să facă” şi „ce nu are voie”. Am găsit pe un forum mărturia unui adolescent care povestea cum, ajungând în faţa unui raft cu materiale video pentru adulţi, şi-a amintit că are la mână brăţara cu „WWJD” şi s-a retras în grabă. „Ar fi fost jenant să fiu surprins acolo de vreun cunoscut”, a mărturisit puştiul. Evident, brăţara a funcţionat. I-a atras atenţia că „Iisus nu s-ar uita la un raft cu materiale pentru adulţi”. Însă, întâmplarea, deloc singulară, ilustrează perfect creştinismul „de frontieră”: omul care stă în Paradis, chiar lângă gard, şi trage cu ochiul la distracţiile din Iad. Este acesta creştinismul autentic?

Revin la titlu: Cum ar fi scris Iisus acest blog? Este o întrebare dificilă. Aş putea să-mi dau cu părerea, însă nu aş avea certitudinea răspunsului corect.

Pentru ca întrebarea „Ce ar face Iisus dacă ar fi în locul meu?” să îşi atingă scopul, nu eu trebuie să speculez un posibil răspuns, ci Iisus trebuie să vină cu răspunsul. Evangheliile relatează cazul unui tânăr care voia să ştie ce să facă pentru a trăi veşnic. Prin urmare, a mers la Iisus animat de o întrebare: Ce ar face Iisus ca să trăiască veşnic? Răspunsul primit i-a provocat o mare tristeţe. Nu era răspunsul pe care îl aştepta. Răspunsurile lui Iisus sunt, de cele mai multe ori, incomode. Ele cer schimbări de fond, nu de formă. Pentru că religia şi spiritualitatea creştină înseamnă altceva decât o brăţară sau un accesoriu cu mesaj creştin.

(Foto: inspire4less.com)