La 5 ani, Phoebe Russel a întrebat-o pe mama ei: „De ce oamenii străzii trăiesc așa?” Răspunsul a provocat a doua întrebare: „Și cine îi ajută?” În San Francisco trăiesc până la 15.000 de oameni ai străzii. Phoebe s-a hotărât să-i ajute.

A cerut părinţilor ca banii obţinuţi din reciclarea cutiilor de suc, 5 cenţi pe cutie, să intre în BHSF – Banca Hranei din San Francisco, adică în cutiuţa de bani decorată manual și intitulată astfel de Phoebe. Colegii de la grădiniţă au fost primii recruţi ai proiectului.

Phoebe a scris apoi cu mâna ei o scrisoare pe care a expediat-o la 150 de familii de rude și prieteni. Cu litere mari, dar îngrijite, Phoebe a rezumat: „Proiectul meu este să strâng bani în banca pentru mâncare. Ei au nevoie de bani. Vă rog să-mi daţi cutiile voastre de suc.” În primele săptămâni câteva pungi de cutii au sosit la ușa grădiniţei. Pe măsură ce timpul a trecut, entuziasmul lui Phoebe și-a făcut efectul și mii de cutii au continuat să sosească alături de bani cash și cecuri.

În două luni de la debutul proiectului, Phoebe adunase de patru ori mai mult decât își propusese – 3.700 de dolari, echivalentul a 18.000 de porţii de mâncare. O reţea socială a postat un video despre proiectul lui Phoebe și clipul a devenit viral. Unul dintre comentatori a fost prima doamnă a Americii, Michelle Obama. După încă 6 luni, Phoebe strânsese 20.202 dolari, adică în jur de 80.000 de porţii.

Phoebe are acum 7 ani și împreună cu familia și prietenii ei sunt voluntari ai Băncii Hranei din San Francisco. Până acum au strâns 135.000 de porţii de hrană pentru oamenii străzii. Phoebe a decis să răspundă singură la o întrebare dificilă și răspunsul ei nu i-a inspirat doar pe adulţi; trei dintre colegii ei de grădiniţă i-au urmat exemplul și au început să strângă fonduri pentru oamenii străzii.

Abonează-te la revista Semnele timpului pentru 2011 și citește, exclusiv în ediţia tipărită din ianuarie, editorialul „Oamenii care transformă lumea”. Află, de asemenea, care este ţinta pe care revista Semnele timpului și-a propus-o pentru anul 2011 și ce proiect special îţi pregătim pentru finalul anului viitor.

Norel Iacob
Pentru Norel Iacob, studiile universitare și post universitare în domeniul religiei au reprezentat mijloace pentru a interacționa mai bine cu vastul domeniu al spiritualității umane. Iar din pasiunea pentru comunicare relevantă în acest domeniu, la scurt timp după terminarea studiilor, s-a implicat în media, realizând emisiuni TV și radio. Din 2009, este redactorul-șef al revistei Semnele timpului.