Decesul unei femei care a apelat la tratamentul cu celule stem în Thailanda a reaprins discuţia despre protejarea persoanelor bolnave și disperate de riscurile tratamentelor neconvenţionale. De câţiva ani, pacienţi consideraţi incurabili au fost asaltaţi cu oferte irezistibile de turism medical. Clinici din Ucraina, China sau alte ţări fără o tradiţie semnificativă în cercetarea medicală susţin că pot trata o mulţime de afecţiuni cu ajutorul celulelor stem

    . Pentru a câștiga notorietate, și implicit clienţi, aceste centre își asociază numele cu medici cunoscuţi, fără a avea o colaborare clar reglementată.

    Săptămâna trecută, în deschiderea întâlnirii anuale a Societăţii Internaţionale pentru Cercetarea Celulelor Stem (ISSCR), dr. Irving Weissman i-a înfierat pe "șarlatanii" care acceptă asocierea cu aceste clinici. Cu această ocazie, Weissman i-a avertizat pe membrii care acceptă colaborarea cu clinici ce oferă tratamente încă nevalidate că ar putea fi excluși din societate.    Toţi cei care au legături cu aceste centre trebuie să dea explicaţii, a afirmat la conferinţa de presă Sean Morrison, unul din liderii ISSCR. Asocierea între membrii societăţii și terapii neavizate nu este compatibilă cu statutul de membru al societăţii, a adăugat Morrison. Totuși, conducerea ISSCR a refuzat să facă publice deocamdată nume ale unor astfel de centre.    Principala problemă a clinicilor cu pricina este pretenţia că pot trata anumite boli considerate incurabile. Nu e mare filosofie să înţelegi de ce oamenii consideră că n-au nimic de pierdut dacă încearcă un tratament nou și nevalidat. Din păcate, se expun unui risc mare de a face complicaţii, pe termen mediu sau lung, în timp ce șansa de a avea un beneficiu este extrem de mică.    ISSCR a lansat recent și un site, prin care posibilii pacienţi pot solicita să le fie evaluată o clinică dintre cele care prestează asemenea servicii medicale. Astfel, vor putea fi cunoscute public locaţiile în care nu există o comisie de etică sau aprobări ale autorităţilor medicale, FDA (Food and Drug Administration) sau EMA (European Medicines Agency).    Oameni fără scrupule există peste tot. La fel și oameni disperaţi. Toţi încearcă să profite de speranţa pe care o oferă celulele stem. George Q. Daley, profesor de biochimie și farmacologie moleculară la Harvard Medical School, vorbind despre necesitatea dovezilor pentru a folosi terapia cu celule stem, a afirmat: nu putem să ajungem la sursa speranţei luând-o pe scurtătură. Așa că înainte să umflăm buzunarele unor escroci, s-avem puţintică răbdare.