Ca atare, Gagarin s-a conformat. Peste câteva minute a venit la el și patriarhul și l-a întrebat: „Fiule, L-ai văzut pe Dumnezeu în spaţiu?” Iar cosmonautul a răspuns cum fusese sfătuit de președinte: „Nu, părinte!” În replică, patriarhul i-a spus tot în șoaptă: „Bine, să nu mai spui la nimeni.” Gluma aceasta a fost promovată cu succes în New Age Journal.

S-a vorbit mult despre Iuri Gagarin. Din Rusia în America, trecând pe la Google și YouTube, toate jurnalele de știri l-au prezentat ieri pe celebrul cosmonaut ca fiind primul om care a ieșit în spaţiul cosmic. Aventura s-a derulat în urmă cu mai mult de 50 de ani, pe parcursul a 108 minute.

Era data de 12 aprilie 1961, o zi de neuitat în marele Război Rece și practic o lovitură spaţială fără precedent pe care Rusia o dădea Americii, în cursa celor două superputeri. Uriașa realizare a mobilizat SUA, fapt confirmat de mai mulţi cosmonauţi americani care au recunoscut că, fără recordul lui Gagarin, nici ei nu ar fi ajuns ulterior pe Lună.

La 27 de ani, Iuri Gagarin a devenit unul dintre cele mai cunoscute nume ale planetei și a primit numeroase distincţii internaţionale. S-a stins din viaţă șapte ani mai târziu, într-un tragic accident de avion MIG-15, alături de un alt instructor. Fiu al unui tâmplar, Iuri Gagarin a murit la doar 34 de ani. Deși militar sovietic, era un om credincios, care-și botezase copiii și se închina la biserică.

Mai multe surse au pretins că Gagarin ar fi spus în timpul zborului: „Nu-L văd pe Dumnezeu aici sus.” În realitate, aceste cuvinte nu au fost înregistrate niciodată în desfășurătorul convorbirilor între capsulă și centrul de comandă. Interfax-Religion l-a citat pe un ofiţer de rang înalt, un martor ocular al vremii, care infirmă legenda. Colonelul Valentin Petrov, mulţi ani profesor la Academia Forţelor Aeriene „Gagarin”, i-a atribuit lui Nikita Hrușciov aceste cuvinte. În timpul propagandei ateiste, într-un anume context, Hrușciov ar fi spus: „Ce vă tot holbaţi spre Dumnezeu? Vorbiţi cu Gagarin – a zburat în spaţiu și nu a văzut niciun Dumnezeu acolo.”

În schimb, un dialog real este descris de același colonel Petrov în materialul Zborul lui Gagarin la ceruri: Cosmonauţii credincioși ai Rusiei. Dialogul a avut loc în drumul de întoarcere de la o biserică ortodoxă, în 1964, în ziua în care Gagarin împlinea 30 de ani. După ce au privit uimiţi o miniatură a Catedralei Christos Mântuitorul, demolată din ordinul lui Stalin, Gagarin i-a spus lui Petrov, în mașină: „Valentin, îţi dai seama de cuvintele acestea: ‘… care ești în ceruri’?” Petrov l-a privit uimit: „Iuri, tu știi rugăciunea asta?” Gagarin a replicat: „Crezi că ești singurul care o știe? Dar știi și cum trebuie să îţi ţii gura.”

Dacă aniversarea recordului lui Gagarin ar fi avut loc încă într-o lume comunistă, și azi ni s-ar fi spus că Dumnezeu nu e în cosmos, pentru simplul motiv că niciun cosmonaut nu L-a văzut. Legendă sau nu, prietenii mărturisesc că Gagarin ar fi replicat ateilor care îl chestionau, prin cuvintele: „Cine nu L-a întâlnit pe Dumnezeu pe pământ, nu are cum să-L vadă nici în spaţiu.”