Doar două fraze a rostit Papa Benedict despre prezervativ și s-a pornit valul de reacţii în toată lumea. Nu prea există personalităţi în lume, de cele religioase nici nu mai vorbim, care să aibă atâta acoperire mediatică. Practic, aproape fiecare gest sau declaraţie a Papei sunt preluate de presă, la nivel global. Să te bucuri de atâta atenţie înseamnă simplu putere.

Are 83 de ani și unii îl consideră simbolul unei instituţii relicvă. Papa Benedict rămâne totuși una dintre cele mai influente personalităţi ale istoriei contemporane. În ciuda multor provocări cu care Vaticanul s-a confruntat în ultimele decade, Scaunul Papal nu-și pierde puterea sau influenţa.

Forbes îl consideră pe Benedict al cincilea cel mai puternic om al planetei. În top, se găsește imediat sub premierul rus Vladimir Putin și deasupra cancelarului german Angela Merkel. Papa este însă, de departe, cel mai puternic lider spiritual al lumii. Ayatolahul Ali Hoseini-Khamenei al Iranului e abia pe poziţia 26 în top, iar liderul budist tibetan Dalai Lama pe locul 39.

La alegerea sa, se vorbea despre Benedict ca despre un Papă aspru, care va conduce cu mână de fier. Fostul cardinal avea chiar și o poreclă care sugera intransigenţa: „Rottweilerul lui Dumnezeu”. Pontificatul lui Benedict a dezvăluit nuanţe nebănuite în timpul crizelor prin care a trecut: scandalul cu privire la preoţii pedofili și criza declaraţiilor papei despre Islam. Reacţia Papei în aceste situaţii de criză, apoi ce a avut el de spus despre păcatele Bisericii, știinţă și religie, prezervativ și homosexualitate au dezvăluit un Papă diferit de ce se anticipase.

Papa a suprins cu declaraţii progresiste, care par a deschide noi căi de acces ale Bisericii în lume. Totuși, Benedict apără în mod evident tradiţionalismul. Astfel, s-au născut paradoxurile lui Benedict: a laudat Biserica dar a și criticat-o, a laudat știinţa dar a și avertizat-o să nu se creadă Dumnezeu, a condamnat contracepţia dar a și găsit excepţii acceptabile pentru folosirea prezervativului, a căutat soluţii ca biserica să rămână relevantă în lumea modernă dar a și arătat că inima lui e mai aproape de tradiţionaliști, fie ei anglicani, fie episcopii lefebvriști excomunicaţi.

Benedict reușește să nemulţumească pe toată lumea, spun analiștii. Adică trezește animozităţi, pentru că nu se încadrează în tiparele comune despre ce înseamnă să fii conservator, liberal sau chiar religios. Până una alta, lăudat sau criticat, Vaticanul reușește foarte bine nu doar să își păstreze influenţa, ba, mai mult, să și-o sporească.

Vaticanul trece, forţat și de scandalurile mediatice, printr-o perioadă de metamorfozare, dar nu a substanţei, ci mai degrabă a formei de prezentare. Până una alta, Papa Benedict continuă cu premierele: niciun papă n-a acceptat până acum un interviu de tipul celui realizat de Peter Seewald și publicat în cartea Lumina lumii.