Simptom al scenaritei, „teoria conspiraţiei” a ajuns ceea ce se dorea de la bun început, o sintagmă peiorativă. Chiar dacă are pretenţii înalte, de „teorie”, este ridiculizată de ştiinţă, fiind aruncată la coşul de gunoi al speculaţiilor. Nici „conspiraţie” nu prea este, pentru că, prima regulă a conspiraţiei este eliminarea riscurilor deconspirării. Aşadar, când aud de „teoria conspiraţiei” simt praf în ochi. Dacă ar fi de-adevăratelea, atunci ar fi o teorie bine pusă la punct, şi o practică ultrasecretă. Mai mult, când apare în versiunea reducţionistă, în care totul se învârte în jurul ei, când totul este determinat de ea, simt că trebuie să dau pagina, să schimb canalul, să privesc în altă parte.

Cea mai mediatizată versiune a sfârşitului lumii a fost, în ultima vreme, chestiunea vaccinului antigripal. S-a văzut în ea instrumentul de decimare a populaţiei. Gripa porcină, soră bună cu gripa aviară, verişoară de-a doua cu boala vacii nebune nu a vrut să devină pandemie, aşa cum avertizau la sigur meseriaşii în intoxicare. Motiv pentru care scenariul s-a închis. Probabil că în curând va avea aceeaşi soartă cu criza ecologică a încălzirii globale. Care, e cam defunctă după episodul Copenhaga. Căci nici aşa nu vine sfârşitul lumii.

Asteroizii s-au rătăcit de la o vreme şi nu prea vor să ne mai atingă. De ce să vină din univers când e plin pământul de bolovani? Şi apoi, mai mereu se găseşte câte un bioenergetician care reuşeşte (fără să-i fi cerut altcineva decât adepţii lui) să îndepărteze riscul, prin puteri la care el singur are acces.

Iezuiţi, iluminaţi, bilderbergi, francmasoni, templieri, lei, rotarieni (lista e lungă) sunt la mare preţ când e vorba de vreo deconspirare. Dacă o teorie nu are un astfel de ingredient/personaj, atunci porneşte cu stângul în lupta mediatică. Fapt e că aceşti oameni se chinuie de ceva sute de ani să facă o nouă ordine mondială şi tot nu ajung să pună mâna pe putere. Pe toată, adică. Mă tot întreb cine sunt ceilalţi. Sau poate se luptă între ei…

În timp ce statele lumii ies din criza economică şi financiară, România încă se zbate în nevoi. Deşi lângă Carpaţi se pare că ne apropiem de fundul sacului, lumea cealaltă merge înainte. Sfârşitul (e clar că) nu e nici aici.

Alte găselniţe sunt modificarea genetică a plantelor, pomparea de chimicale în ceea ce mâncăm, clonarea animalelor, HIV şi alţi viruşi, intervenţiile chirurgicale umane bazate pe celulele stem, cipuri, carduri sau alte modalităţi de urmărire. Cu siguranţă că aveţi şi alte opţiuni. Nu spun că sunt incredibile…

Mult mai importante sunt terorismul, pericolul nuclear, crizele militare. Iar cele mai crunte sunt totuşi catastrofele naturale: tsunami, tornade, inundaţii, cutremure. Nu ai nicio urmă de teorie a conspiraţiei aici. Și asta pentru că e clar că mâna omului nu are nicio implicaţie. Şi nici nu sunt previzibile.

De ce atât de multe scenarii? Probabil pentru ca, ajunsă peiorativă, sintagma „sfârșitul lumii” să nu mai aibă nicio greutate, niciun dram de credibilitate. Şi astfel să-l poată anihila pe cel mai real scenariu dintre toate… Eu cred scenariul scris în Biblie, pentru că e atât de altfel, încât le implică pe toate cele de mai sus, dar nu se reduce nici la unul din ele şi nici la totalitatea lor.

În varianta reducţionistă, Biblia vorbeşte în Apocalipsa 13:12-18 despre o criză a închinării. Nu criza mersului la biserică… Catastrofele naturale şi cele determinate de mâna omului vor aduce lumea în criză şi vor umple bisericile şi micile ecrane. Puternicii lumii ne vor cere întoarcerea la Dumnezeu ca singură soluţie. Soluţie pentru evitarea sfârşitului lumii, nu pentru întâmpinarea lui. Adică exact cum nu trebuie!

Atunci trebuie să fim cu ochii deschişi. Pentru că totul se va reduce la semne. Semne pe mână, semne pe frunte, semne în cer, semne divine, semne satanice. Până atunci semnele timpului ne spun că suntem aproape. Dacă m-aş risca să spun cât de aproape aş deveni conspiraţionist şi m-aş limita la un singur semn. Aşa că mă opresc cu teoria.

Când Ted Turner punea bazele imperiului CNN, în anul 1980, spunea: "Nu ne vom opri până când lumea nu se va termina. Vom fi în emisie şi vom transmite în direct sfârşitul lumii, iar acesta va fi ultimul nostru eveniment… Iar când va veni sfârşitul lumii vom cânta Nearer, My God to Thee, înainte de a opri semnalul.”

Dacă mai am CNN pe telecomandă, după 30 de ani, înseamnă că sfârşitul mai are de aşteptat. Nu ştiu cât… Așadar, trăim în vremea sfârșitului? (că mai sunt doar 2 ani până în 2012, iar unii creștini deja ameninţă cu o răpire prin 2011).