Al Jazeera: Evanghelizarea creştină din Africa, mai puternică decât se ştia

371

Un interviu publicat de televiziunea Al Jazeera dezvăluie o informaţie mai puţin cunoscută: în fiecare an, aproximativ şase milioane de musulmani din Africa aleg să se convertească la altă religie. Cei mai mulţi aleg calea creştinismului, dar există şi un procent mic care aleg păgânismul.

Reporterul Al Jazeera Maher Abdallah l-a intervievat pe Sheikh Ahmad Al Katani, preşedintele Companions Lighthouse for the Science of Islamic Law (Farul Companionilor pentru cunoaşterea legii islamice) din Libia – o instituţie specializată în pregătirea imamilor şi predicatorilor islamici. Acesta a declarat că în fiecare oră 667 de musulmani africani renunţă la religia lor, 16.000 în fiecare zi şi aproximativ şase milioane în fiecare an.

Pe de o parte, în Africa, până la începutul secolului trecut, islamismul a fost religia majoritară. Acum însă cifrele arată că numai o treime dintre locuitorii continentului mai îmbrăţişează această religie, potrivit lui Abdallah. În prezent, există 316 milioane de musulmani în Africa, dintre care jumătate concentraţi în Africa de Nord. Astfel, din populaţia de aproape un milliard de locuitori a continentului, musulmanii alcătuiesc doar o treime.

Pe de altă parte, numărul creştinilor din Africa a crescut de la un milion în 1902 la 329 de milioane în anul 2000.

Unul dintre motivele identificate pentru această tendinţă în rândul africanilor este faptul că occidentalii creştini au adus în Africa rezolvarea nevoilor cele mai stringente ale locuitorilor de pe continent. În afară de speranţa mântuirii, creştinii au adus cu ei programe de îmbunătăţire a stilului de viaţă, programe sanitare şi programe de alfabetizare.