Creştinii nu vor să se refugieze din Libia

78

Clericii creștini din Libia susţin că nu intenţionează să părăsească ţara, în ciuda tensiunilor politice și a conflictului care au cuprins întreaga ţară, soldându-se cu sute de morţi.

„Simţim că aparţinem acestui loc, împreună cu surorile noastre care își oferă serviciile în centrele sociale. Munca lor este apreciată foarte mult de către libieni, fiind sprijinită și apreciată adeseori", a declarat Daniel Farrugia, preot romano-catolic la catedrala Sf. Francisc din Tripoli.

„Ne rugăm pentru toţi aceia care au de suferit în aceste momente și pentru ca liderii să ia decizii înţelepte", a mai spus Farrugia.

„Cele două biserici din Tripoli și Benghazi nu au suferit nicio pagubă. Diferitele comunităţi de măicuţe care lucrează în spitalele din Cirenaica (regiunea răsăriteană de coastă a Libiei, care include Benghazi, Tobruk și alte zone) sunt ocupate cu tratarea celor care au fost răniţi în timpul ciocnirilor", a declarat episcopul Giovanni Innocenzo Martinelli, vicarul apostolic de la Tripoli.

Martinelli a povestit că mulţi creștini s-au refugiat în biserici în timpul conflictelor recente, ca să se roage pentru pace, notează ekklesia.co.uk.

Vicarul crede că motivele pentru care tinerii libieni au ieșit în stradă sunt „legitime și fundamentale". Ei își doresc un viitor mai bun, doresc să poată avea o locuinţă, un loc de muncă, un salariu mai bun.

Creștinii din Libia sunt îngrijoraţi însă că, în cazul în care regimul Gadhafi este înlocuit cu unul islamist, situaţia ar putea să se înrăutăţească pentru ei. Regimul lui Gadhafi „le-a acordat libertate deplină creștinilor să își practice religia", a declarat un preot franciscan, notează usacatholic.org.

Libia are o populaţie de 6,7 milioane de locuitori, din care 1,8% sunt creștini. Religia majoritară este islamul.

Catolicii sunt cei mai numeroși dintre creștinii libieni, având două centre importante: catedrala Sf. Francisc și biserica Imaculatei Concepţii (în Benghazi). Alături de catolici sunt prezenţi anglicanii, penticostalii, ortodocșii copţi și ortodocșii greci.