NATO va conduce operaţiunile din Libia

59

După 6 zile de lovituri aeriene ale coaliţiei împotriva ţintelor militare ale Libiei, NATO a anunţat că va prelua controlul operaţiunilor. Alături de NATO participă și ţări arabe, iar Turcia, singurul stat musulman membru NATO, se va implica activ.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat joi seara, 24 martie, că după lungi negocieri, cele 28 de state membre au ajuns la un acord. „Vom trece la acţiune, ca parte a unui efort internaţional de amploare prin care să îi protejăm pe civili împotriva regimului Gadhafi."

NATO va prelua comanda în 2-3 zile și centrul de comandă va fi în Napoli, sub comanda amiralului Samuel J. Locklear. Conform ministrului francez de Externe, acţiunile din Libia ar putea dura zile sau săptămâni, dar nu luni. Se pare că NATO a căzut de acord și asupra impunerii unei zone de interdicţie de deplasare, prin care acţiunile și deplasările artileriei libiene să fie limitate. „Dacă ajungem să lovim tancurile, este pentru că tancurile atacă civili", a explicat președintele francez Nicolas Sarkozy. Planurile vor fi discutate pe larg duminică.

Rasmussen a spus că operaţiunile NATO se vor limita la menţinerea zonei de interdicţie aeriană. În schimb, un oficial american a declarat sub protecţia anonimatului că s-a ajuns și la „un acord politic", prin care NATO va conduce toate celelalte operaţiuni a căror ţintă este protejarea civililor, înţelegând prin asta că nu sunt excluse lovituri asupra forţelor terestre libiene.

Președintele francez a insistat asupra faptului că întreaga coordonare a campaniei trebuie „să rămână eminamente politică", chiar dacă NATO preia comanda militară. Interesul său este ca și alte ţări partenere, cum sunt cele arabe, să aibă un cuvânt de spus chiar dacă nu sunt membre NATO. Coaliţia actuală cuprinde 12 state care participă la acţiuni, între care și două ţări arabe, Qatar și Emiratele Arabe. Prezenţa acestora a complicat negocierea din cadrul NATO, deși mai mulţi aliaţi au dorit implicarea unor state arabe pentru a se evita acuza unei iniţiative exclusiv occidentale. Pe de altă parte, Turcia, singurul membru musulman al NATO, s-a opus persistent oricăror atacuri la sol. Ea a cerut ca NATO să preia acţiunea și nu o coaliţie de state, după ce criticase Franţa pentru erijarea în lider al coaliţiei. Parlamentul turc a autorizat guvernul în luarea deciziei privind implicarea Turciei în operaţiunile din Libia.

În Libia, confruntările între forţele loiale regimului Gadhafi și rebeli continuă, în ciuda asigurărilor date de oficialii libanezi cu privire la încetarea focului. Libia acuză coaliţia că, sub pretextul protecţiei civililor, este de fapt interesată de înlăturarea regimului Gadhafi. Liderul ONU a subliniat că ţinta acţiunilor ONU este protejarea civililor și nu schimbarea vreunui regim. Sarkozy însă vede doar plecarea regimului Gadhafi ca soluţie pentru încetarea operaţiunilor. Luis Moreno-Ocampo, procurorul Curţii Penale Internaţionale, a spus că este „100%" sigur că investigaţia asupra atacurilor regimului Gadhafi împotriva populaţiei vor duce la acuzaţia de crime împotriva umanităţii.