O organizaţie creștină salvează viaţa mamelor și nou-născuţilor din Togo

108

Organizaţia Compassion UK  colaborează cu bisericile din Togo pentru a îmbunătăţi accesul femeilor însărcinate la servicii medicale, în ţara unde 1 din 20 de copii mor înainte de prima aniversare a zilei de naștere.

În Togo, unul dintre cele mai slab dezvoltate state ale lumii, majoritatea femeilor însărcinate, dar și a nou-născuţilor, nu au acces la îngrijire medicală corespunzătoare în timpul sarcinii, nașterii și primilor ani de viaţă. În consecinţă, rata mortalităţii infantile este ridicată, iar 398 de mame din 100.000 își pierd viaţa în urma complicaţiilor din timpul nașterii.

Mortalitatea ridicată a mamelor și a copiilor are o serie de factori precum infecţii, boli, malnutriţie și complicaţii apărute în sarcină și la naștere.

Conform unui raport Unicef, resuscitarea neonatală, care presupune un set de proceduri medicale vitale pentru prevenirea mortalităţii nou-născuţilor, nu este efectuată în 85% din instituţiile sanitare din Togo, fie din lipsă de echipament, fie din cauza lipsei de instruire a personalului medical. De asemenea, raportul arată că doar 11,8% dintre centrele medicale au un program de îngrijire a bebelușilor cu greutate mică la naștere și numai 4,9% dintre furnizorii de servicii medicale au cunoștinţe legate de îngrijirea nou-născuţilor cu greutate redusă.

Organizaţia Compassion UK colaborează cu bisericile, în încercarea de a modifica cifrele dramatice legate de mortalitatea maternă și infantilă. Ajutorul pe care-l primesc mamele vine din mai multe direcţii. Astfel, mamele sărace (peste jumătate din populaţie trăiește cu mai puţin de 1,50 de lire pe zi) primesc alimente nutritive, apă sigură și obiecte de igienă de bază.

Organizaţia facilitează accesul femeilor însărcinate la controale medicale prenatale și instruiește persoanele care asistă la nașteri. De asemenea, instruiește în bisericile locale persoane care să ofere ajutor și susţinere spirituală familiilor care așteaptă un nou membru în mijlocul lor.

De asemenea, părinţii beneficiază de instruire pentru a dobândi cunoștinţe de bază în prepararea unor reţete nutritive sau legate de sănătatea și dezvoltarea copiilor, precum și abilităţi de îngrijire corespunzătoare a locuinţei și de câștigare a unui venit adaptat nevoilor familiei.

Colaborarea cu bisericile i-a ajutat pe membrii organizaţiei să înţeleagă mai bine nevoile și provocările comunităţii locale, dar a facilitat și integrarea femeilor vulnerabile într-o reţea de sprijin mai largă, a afirmat Koffi Ahonon, de la Compassion Togo.

Donaţiile care se vor strânge până la 24 iunie 2019 vor fi dublate de Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională din Marea Britanie.

Subliniind impactul dramatic al sărăciei asupra șanselor de supravieţuire ale mamei și nou-născutului, Justin Dowds, președinte al organizaţiei Compassion UK, a precizat că „finanţarea generoasă din partea guvernului britanic ne va permite să transformăm vieţile a mai multor familii în Togo, asigurându-le sănătatea și bunăstarea”.