Papa nu a discutat cu Raul Castro despre rolul Bisericii Catolice în Cuba

38

Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit marţi cu președintele cubanez Raul Castro la Palatul Revoluţiei din Havana, în cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale în Cuba.

În timpul întrevederii, Papa i-a cerut președintelui să procedeze la „reformele dorite de populaţie", a relatat Cotidianul. El nu a făcut referiri directe la eliberarea deţinuţilor politici, interzicerea avorturilor și nici la rolul Bisericii în societate, deși tocmai la aceste subiecte se aștepta o reacţie din partea Suveranului Pontif.

Acesta și-a început ieri vizita în Cuba, ţară care se confruntă cu o diminuare a rolului Bisericii Catolice în viaţa cubanezilor. Călătoria Papei vine pe fondul acuzelor că Biserica nu este suficient de vocală în confruntarea opresiunii guvernamentale și că eșuează să opună rezistenţă încălcării drepturilor omului, a democraţiei și a libertăţii de exprimare, exercitate de regim. Criticii Bisericii îi reproșează că nu a reușit să provoace o Primăvară Cubaneză, deși episcopii săi sunt adesea văzuţi ca factor de influenţă politică, nu doar spirituală.

Contextul religios din Cuba a fost marcat de interdicţia religioasă dată de Fidel Castro în 1959. La scurt timp după revoluţia cubaneză, Castro a declarat Cuba un stat „ateu" și a închis toate bisericile din insulă, mai puţin pe cea Catolică. De la prăbușirea Uniunii Sovietice și a economiei cubaneze, atât Fidel, cât și fratele și succesorul său, Raul, au privit către Biserică și instrumentele sale caritabile, pentru ajutor.

După o mesă publică oficiată luni la Santiago de Cuba, Papa urmează să celebreze miercuri o altă slujbă, în Piaţa Revoluţiei din Havana, înainte de a părăsi Cuba cu destinaţia Roma.