Studiu: Vârsta, nu preferinţele politice, predispune la „fake news”

Un nou studiu realizat de Universităţile Princeton și New York arată că o întreagă generaţie de americani, cei de peste 65 de ani, nu au educaţia necesară pentru a separa știrile false de cele corecte.

Esenţiale de weekend

Pentagonul a anunţat duminică semnarea ordinului de retragere a armatei americane din Siria, pe care preşedintele Donald Trump o doreşte „lentă şi extrem de coordonată” cu Turcia. Președintele american și-a informat publicul pe Twitter că a discutat cu omologul său turc Recep Erdogan „despre Stat Islamic, implicarea noastră în Siria şi despre o retragere lentă...

Declinul presei în democraţie – studiu de caz și reflecţii

Pentru mult timp, presa americană a reprezentat cel mai înalt standard la care era de dorit să ajungă jurnalismul din orice altă ţară. În multe ţări, inclusiv în România, facultăţile de profil formează noile generaţii de jurnaliști după acest model. Și chiar și după terminarea studiilor, unele organizaţii media își instruiesc reporterii după modelul CNN....

Esenţialul despre alegerile de la jumătatea mandatului: SUA

Democraţii americani au cumulat majoritatea voturilor pentru Camera Reprezentanţilor, iar republicanii și-au asigurat majoritatea în Senat, în cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului, care au avut loc marţi noapte (ora României). Faţă de alte alegeri similare, cele de anul acesta se fac remarcate prin câteva caracteristici distincte, între care numărul uriaș de votanţi și uriașul...

Ultimele cuvinte ale senatorului John McCain – „Sunt cel mai norocos om de pe Pământ”

„Am spus de multe ori că sunt cel mai norocos om de pe Pământ. Mă simt așa chiar și în aceste momente în care mă pregătesc să îmi închei viaţa. Mi-am iubit viaţa, pe deplin. Am avut experienţe și aventuri și am legat prietenii cât pentru zece vieţi satisfăcătoare și sunt pe deplin recunoscător. Asemenea...

Protestanţii americani și-ar dori biserici segregate politic

În ultimii ani, America a suferit din cauza neînţelegerilor politice, care nu au lăsat neafectate nici bisericile protestante. Mai bine de jumătate dintre protestanţi preferă să meargă la biserică cu oameni care le împărtășesc opiniile politice, arată un raport realizat de LifeWayResearch.

Și copiii pot sabota sistemul de vot american

În fiecare an, în Statele Unite se organizează conferinţa de hacking Def Con, în Las Vegas. Și, în fiecare an, câţiva voluntari profesioniști în securitatea cibernetică testează infrastructura sistemului de vot american, încercând să îl hack-uiască. Anul acesta au avut parte de surprize.

Trump se răzgândește a doua oară în ce privește rolul Rusiei în alegeri

După o săptămână dramatică la Washington, în care președintele a dat asigurări că înţelege și acceptă concluziile serviciilor de informaţii americane, care au conchis că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016 și în continuare depunde eforturi pentru a submina democraţia americană, președintele pare să se fi răzgândit... din nou.

La summitul cu Trump, Putin pasează rolul de personaj negativ

Donald Trump și Vladimir Putin s-au întâlnit la Helsinki, Finlanda, pentru primele discuţii bilaterale oficiale dintre cele două ţări în mai bine de opt ani. Summitul a avut loc la doar câteva zile după ce 12 ruși au fost acuzaţi de hackuirea serverelor Partidului Democrat și de denigrarea lui Hillary Clinton, în cadrul campaniei electorale...

Rasismul, mai puternic decât temerile economice în respingerea imigranţilor

Atitudinea negativă faţă de imigranţi, cultivată de un segment important dintre americanii albi, este catalizată în cea mai mare măsură de prejudecăţile rasiale, nu de „anxietatea privind impactul economic” al imigranţilor. Aceasta este concluzia unui studiu coordonat de politologul Steven V. Miller de la Universitatea americană Clemenson.

Ce s-a schimbat după otrăvirea lui Skripal

Înainte de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand și a soţiei sale, la 28 iunie 1914, incident care a declanșat Primului Război Mondial, s-a derulat un întreg șir de asasinate la nivel înalt, niciunul care să fi atras asemenea consecinţe grave. Cine poate ști vreodată care este incidentul care va umple paharul?

Putin a (re)câștigat Rusia

Vladimir Putin va rămâne liderul Rusiei încă şase ani după ce peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi l-au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie. Putin a fost reales cu peste 76% din voturi, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot, a anunţat luni dimineaţa Comisia Electorală Centrală de la Moscova.

Domesticirea propagandei

Dacă generaţia noastră va supravieţui intelectual devalorizării adevărului, generaţiile care vin ar putea învăţa la materia Biologia dezinformării despre cum am încercat noi să îmblânzim minciuna (la fel cum, în copilărie, aveam lecţii despre domesticirea câinelui și domesticirea pisicii).

Mâna care mișcă mâna președintelui

Președintele american, Donald Trump, a declarat Ierusalimul capitală a Israelului, iar proclamaţia sa a fost catalogată de Los Angeles Times drept „una dintre hotărârile cu cel mai mare impact și cel mai mare risc la nivel global” pe care președintele le-a luat până acum. Însă în culisele acestei decizii asumate politic se află (fără a...

Ce motivează gruparea „alt-right”

Manifestarea unei mișcări naţionaliste de extremă dreapta, autointitulată „alt-right”, adică o alternativă la vechea dreaptă, constituie un moment tulburător în societatea și în politica americană, în special după atacul de la Charlottesville, și tot mai mulţi comentatori încearcă să înţeleagă ce anume motivează acest grup.

Ce importanţă are faptul că fiica lui Trump ţine Sabatul

Când fostul neurochirurg Ben Carson a fost numit secretar al Departamentului de Locuinţe și Dezvoltare Urbană, coreligionarii săi au calificat poziţia lui drept cea mai înaltă funcţie politică pe care a deţinut-o vreodată un adventist în istoria Statelor Unite. Nimic nu s-a menţionat atunci despre faptul că, alţi doi păzitori ai Sabatului se află într-o...

Antipatia faţă de statistici maschează tranziţia la o nouă eră a informaţiei

Eșecul sondajelor de opinie de a prezice cu acurateţe cine va câștiga alegerile prezidenţiale din Statele Unite a ridicat un val de uimire care a măturat nu doar America, ci și alte ţări care așteptau cu interes rezultatul.

Tabloul zilei în care Trump intră în Casa Albă, iar lumea, într-o nouă eră

Din data de 20 ianuarie, Casa Albă se bucură de un nou rezident. Doar acest lucru minor, și controversele deja abundă în jurul faptului că fiica lui Trump va lua rolul Primei Doamne, în locul soţiei lui. Restul mandatului se anunţă la fel de „neortodox”.

Limitele societăţii care reneagă orice limită

Orice s-ar spune despre ţara noastră, nu se poate spune că ar tinde să îmbrăţișeze corectitudinea politică, atât de blamată peste ocean. Din contră. Însă opusul unei extreme nu ar trebui, obligatoriu, să fie o altă extremă.

La final de 2016, Trump domină topul „Pinocchio”

Politicienii mint? Este o întrebare aproape fără sens, în condiţiile în care evitarea adevărului este un aspect inerent oricărei campanii electorale.

Știrile false duc la închisoare sau… în Senat

Ce poate fi mai intrigant pentru americani decât descoperirea faptului că Hillary Clinton este capul unei reţele de pedofilie și ritualuri satanice? Și ce poate fi mai intrigant pentru români decât descoperirea că premierul Cioloș este fiul lui George Soros?