America, îngenuncheată de secetă

240

Continentul nord-american se confruntă în prezent cu cea mai severă perioadă de secetă din ultima sută de ani. Departamentul de agricultură al Statelor Unite (USDA) a trecut ieri mai mult de jumătate din tot teritoriul american, în regim de zone calamitate, dând vina pe căldura excesivă şi seceta devastatoarea care s-a răspândit în toată „centura porumbului" şi a dus la creşterea preţurilor la alimente.

Statele Arkansas, Georgia, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, South Dakota, Tennessee şi Wyoming au fost adăugate ieri pe lista zonelor calamitate, în urma pagubelor produse de secetă. În prezent, aproape trei sferturi din suprafaţa ţării rezervată pentru cornute şi două treimi din suprafaţa pentru fân se află în zonele calamitate, conform CNN.

Raportul întocmit de USDA arată că 37% din producţia naţională de soia este la cea mai slabă calitate înregistrată din 1988, când a fost ultima secetă majoră. De asemenea, jumătate din producţia naţională de porumb a primit calificativul „prost, spre foarte prost". Aproape 75% din mâncarea vândută la supermarket conţine porumb. Condiţiile de anul acesta sugerează că preţurile la alimente ar putea să crească cu până la 4,5% anul viitor, mai ales la produsele lactate şi la carne, din cauza creşterii costurilor de hrănire a animalelor.

Statul a luat o serie de măsuri prin care să ajute fermierii din zonele declarate calamitate. Aceştia pot face împrumuturi de urgenţă cu dobânzi mult mai mici, companiile de asigurări oferă o perioadă de graţie de 30 de zile pentru a se face plăţile, iar USDA a oferit 3,8 milioane de acri din zonele protejate prin lege, pentru păşunat şi arat.

Este normal sau nu?

Seceta este de trei feluri. Meteorologică, care se instalează în urma unei perioade nefireşti de lungi în care nu s-au înregistrat precipitaţii. Agricolă, care se referă strict la afectarea culturilor agricole, fiind influenţată nu doar de seceta meteorologică, ci şi de eroziunea solurilor. Hidrologică, atunci când rezervele naturale de apă scad sub nivelul normelor anuale.

Seceta meteorologică se numără printre cele mai vechi fenomene climatice documentate de om. Este menţionată în Epopeea lui Ghilghamesh şi în versetele din Vechiul Testament cu privire la sosirea şi plecarea lui Iosif din Egiptul Antic.

Un fermier de 70 de ani din Arkansas spune că îşi aduce aminte că în anii '50, când era copil, totul era foarte uscat, „dar nu ca acum", relatează CNN. Totuşi, dacă comparăm cu cei şapte ani de secetă din timpul lui Iosif, despre care relatează Biblia, fenomenul actual nu ar părea atât de grav, ci un fenomen cât se poate de natural.

Oricum ar fi, perioadele de secetă au consecinţe grave asupra mediului, economiei, agriculturii şi chiar asupra sănătăţii oamenilor. Seceta duce deseori la instalarea foametei, epidemiilor, având o influenţă majoră şi asupra izbucnirii conflictelor locale pentru rezervele de apă şi alimente, sau pentru controlul terenurilor fertile. În plus, seceta afectează negativ calitatea surselor de apă, deoarece cursul scăzut al apelor de suprafaţă reduce diluţia substanţelor poluante şi creşte riscul contaminării surselor de apă rămase.

Cercetătorii se aşteaptă la un viitor nisipos

Cercetătorii de la National Center for Atmospheric Research din SUA, se aşteaptă ca în 30 de ani, omenirea să fie lovită de o secetă generalizată, care va duce la o criză fără precedent a apei şi implicit a alimentelor.

Pentru a afla intensitatea unei perioade secetoase, cercetătorii folosesc o unitate de măsură specifică, denumită Palmer Drought Severity Index, sau PDSI, care s-a dovedit a fi cel mai eficient mijloc de determinare a secetei pe termen lung. Un rezultat pozitiv al indexului indică umezeală şi prezenţa apei în sol, un scor negativ indică gradul de uscăciune al solului.

Cea mai severă secetă din istoria recentă, înregistrată în vestul Africii în 1970-1980, a avut valori de -3,-4 a indexului PDSI. Specialiştii estimează că în jurul anului 2100, în partea de sud-vest a Statelor Unite, se va atinge -8,-9 PDSI, în timp ce în zona din jurul Mediteranei lucrurile vor sta mult mai rău, cu valori de -15, sau chiar -20 PDSI. Zonele estimate a avea cel mai mic risc de secetă în viitor sunt nordul Europei, Rusia, Canada, Alaska, precum şi unele teritorii din Emisfera Sudică, conform descoperă.ro.