Criza de la capătul crizei

56

O criză economică mult mai puternică decât cea din 2008, este pe cale să izbucnească odată cu atingerea scadenţei pentru datoriile cu potenţial de risc, în valoare de aproximativ 700 miliarde de dolari, ale corporaţiilor, autorităţilor publice și ale Guvernului Statelor Unite.

Când mayașii au profetizat sfârșitul lumii în anul 2012, probabil că nu au luat în calcul și obligaţiunile financiare care ar putea duce la un dezastru mondial, notează publicaţia New York Times (NYT).

O criză economică mult mai puternică decât cea din 2008 este pe cale să izbucnească odată cu atingerea scadenţei pentru datoriile cu potenţial de risc, în valoare de aproximativ 700 miliarde de dolari, ale corporaţiilor, autorităţilor publice și ale Guvernului Statelor Unite. Instituţiile trebuie să înapoieze aceste datorii în 2012, an în care analiștii economici avertizează că vom asista la falimentul multor bănci americane și la o eventuală blocare a accesului la credite pentru companii. Kevin Cassidy, de la agenţia de rating Moody’s se așteaptă la o adevărată ”avalanșă pentru 2012” în cazul în care companiile nu vor reuși să se redreseze înainte de scadenţă. Datoriile companiilor cu risc de insolvenţă vor totaliza în jur de 155 miliarde de USD în 2012 și vor ajunge probabil la 338 miliarde în 2014. În plus, în 2012, datoria publică a SUA va depăși 12 000 miliarde de dolari, spun analiștii NYT, ceea ce va obliga Guvernul SUA să împrumute aproximativ 2000 miliarde USD pentru acoperirea deficitului bugetar și refinanţarea datoriilor scadente în acel an.