Frica, un cuvânt-cheie la „Micul Dejun cu Rugăciune” 2015

638

Cel mai recent „Mic Dejun cu Rugăciune” organizat în Washington DC i-a oferit președintelui american Barack Obama o ocazie în care să-i vorbească naţiunii despre credinţă ca remediu pentru frică. „Credinţa este marele leac pentru frică”, s-a pronunţat președintele, în cadrul evenimentului organizat de congresmeni, cu participarea a numeroși lideri religioși naţionali și internaţionali.

„Frica ne poate face să izbucnim împotriva celor care sunt diferiţi sau ne poate determina să ne străduim să îl ţinem pe ameninţătorul «celălalt» sub control”, a spus Obama, atingând un subiect cu atât mai relevant, cu cât ultimele sondaje îi arată pe americani disproporţionat de temători în raport cu ameninţarea teroristă reală cu care se confruntă ţara. „La fel, frica ne poate face să cedăm disperării, paraliziei sau cinismului”, a insistat președintele. „Frica ne poate hrăni cele mai egoiste impulsuri și poate eroda legăturile din comunitate.”

Cu doar o zi înaintea acestui discurs, președintele american vorbise despre impactul credinţei în comunitate, în timpul vizitei sale la una dintre cele mai importante moschei din Baltimore.

Obama a elogiat credinţa ca pe un catalizator pentru acţiunile concentrate a numeroase grupuri confesionale reprezentate la evenimentul „Mic Dejun cu Rugăciune”, amintind, între aceste acţiuni, măsurile pentru combaterea traficului de carne vie, măsurile pentru întâmpinarea și ajutorarea refugiaţilor, precum și sărbătorirea comună a eliberării pastorului Saeed Abedini, recent scăpat dintr-o detenţie motivată religios, în Iran.

Discursul președintelui Obama a încununat o serie de alocuţiuni între care s-a remarcat cea susţinută de producătorul Mark Burnett și actriţa Roma Downey, cuplul din spatele miniseriei The Bible, care a înregistrat un veritabil succes la public în anul 2013, când a fost difuzată de History Channel. (La vremea aceea, unele voci au evidenţiat critic asemănarea fizică dintre actorul care joacă rolul Satanei și președintele Obama.) Cei doi au vorbit despre începuturile dificile ale vieţii lor în Statele Unite și, referindu-se la realizările curente, s-au arătat convinși că acestea sunt dovezi ale viabilităţii „visului american”.

Neurochirurgul Ben Carson, aspirant la funcţia de președinte al SUA din partea Partidului Republican, a fost și el prezent la eveniment, însă nu li s-a adresat public participanţilor. În anul 2013, Carson a susţinut un discurs aclamat de presa naţională americană, prin care a criticat vehement politicile de guvernare ale liderilor SUA.

Președintele Obama a luat cuvântul la fiecare eveniment „Mic Dejun cu Rugăciune” organizat pe parcursul mandatelor sale, din 2009 până astăzi. La evenimentul de anul trecut, președintele a fost asupru criticat de conservatori, care l-au acuzat că a vorbit despre cruciade ca despre un exemplu de violenţă comisă în numele lui Christos, dorind să transmită ideea că violenţa religioasă nu cunoaște graniţe confesionale.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7627&v=ifvN7JDpkXw