Pastorul Saeed Abedini, eliberat din închisoare datorită… acordului nuclear

528

Pastorul american de origine iraniană Saeed Abedini, închis pentru credinţa sa, a fost eliberat din închisoare duminică, 17 ianuarie. 

Saeed Abedini, pastor creștin convertit de la islam, din Idaho (SUA), fusese arestat de autorităţile iraniene, în 2012, fiindcă organizase întâlniri religioase în case particulare și a fost condamnat pentru „ameninţarea siguranţei naţionale”, cazul său fiind unul dintre cele mai mediatizate cazuri de persecuţie religioasă din ultimii ani.

Abedini s-a numărat printre cei patru americani de origine iraniană care au fost eliberaţi la sfârșitul săptămânii trecute în schimbul a șase persoane cu dublă cetăţenie închise pe teritoriul Statelor Unite și ca urmare a acordului nuclear dintre Iran și cele șase puteri nucleare mondiale.

Eliberarea celor patru și intrarea în vigoare a acordului nuclear au marcat finalul a 14 luni de negocieri secrete între Teheran și Washington.

Deși eliberarea lor este considerată a fi o veste bună, contextul în care a avut loc creează suspiciuni atât în rândul liderilor religioși, cât și în cel al politicienilor.

Johnnie Moore, activist evanghelic pentru creștinii din Orientul Mijlociu, spune că „Statele Unite au dat prea mult”, iar „dacă permitem astfel de schimburi, acestea vor încuraja alte răpiri”. Și Russel Moore, președintele Comisiei pentru Etică și Religie a Convenţiei Baptiste de Sud, a declarat, pentru Washington Post, că nu crede în ideologia schimbului de deţinuţi, însă „te poţi opune unui plan, și cu toate acestea să te bucuri de eliberarea prizonierilor de conștiinţă”.

Schimbul de deţinuţi este considerat un precedent periculos și  de către politicieni, deși președintele Obama declarase că eliberarea deţinuţilor a fost un „gest umanitar reciproc” cu caracter singular.

Senatorul Marco Rubio, din Florida, a declarat pentru NBC că, în urma înţelegerii încheiate, s-au schimbat „ostatici” americani pe „deţinuţi [iranieni] care au comis delicte”. „Dușmanii noștri vor ști că, dacă poţi captura un american, vei primi ceva valoros în schimbul lui.”

Un oficial al administraţiei Obama a răspuns criticilor aduse schimbului de prizonieri spunând că deţinuţii de pe teritoriul Statelor Unite nu reprezentau o ameninţare majoră, iar administraţia a luat decizia de a-i aduce pe americanii închiși acasă.

„Dacă oamenii ar fi preferat să îi lase pe acești americani în închisoare, ar fi trebuit să o spună, însă asta a reprezentat, pentru noi, o oportunitate de a-i aduce acasă”, a declarat acesta pentru Huffington Post.

Foto: Flikr

Niciun articol afișat