Ţara care omoară mai mulţi civili ca Statul Islamic

3727

La puternica reclamă negativă care i se face grupării Statul Islamic (pe bună dreptate), rămânem cu senzaţia că nu există altceva mai rău pe lumea asta, dar, culmea, nu doar că există, dar este un rău instituţionalizat.

Conform datelor ONU, folosind surse cu sorginte guvernamentală, nonguvernamentală și rapoarte media locale, teroriștii SI au omorât 8.493 de civili irakieni doar în primele 8 luni ale anului 2014, în timp ce alţi 15.782 au fost răniţi. Cel mai probabil, gruparea și simpatizanţii ei sunt responsabili și pentru moartea câtorva mii de oameni și în Siria. Cu toate acestea, există o altă ţară unde mor cel puţin la fel de mulţi civili.

Unde să nu faci turism

Biroul Procurorului General din Mexic anunţa acum câţiva ani că 13.000 de persoane au fost ucise în perioada ianuarie–septembrie 2011, în situaţii care au legătură cu activitatea cartelurilor de droguri. Doi ani mai târziu, cifrele se repetau: guvernul mexican anunţa că în perioada ianuarie–noiembrie 2013, au fost omorâte 31.532 de persoane, dintre care 14.796 din neglijenţă, iar 16.736 intenţionat. Din cauza lipsei de transparenţă, nu se știe câte dintre aceste decese reprezintă crime făcute de cartelurile de droguri, dar experţii sunt siguri că în realitate numerele sunt mult mai mari.

În final, un raport realizat de Human Rights Watch estimează că peste 60.000 de oameni au murit din mâna cartelurilor de droguri, în perioada 2006–2012. Aceasta înseamnă 10.000 de persoane ucise pe an, în condiţiile în care în mod curent se descoperă noi gropi comune, unde au fost aruncate victime despre a căror dispariţie nici nu se știe sau a fost de mult uitată.

Iar aceasta nu este nici măcar adevărata dimensiune a violenţei din Mexic. Conform unui infografic realizat de Bussines Insider, în fiecare lună a primei jumătăţi din anul 2012 au avut loc cel puţin 40 de decapitări (și cel mult 109), au fost omorâte cel puţin 54 de femei și cel puţin 96 de persoane au fost torturate înainte de a fi ucise.

Mai mult decât atât, cartelurile obișnuiesc să mutileze corpurile victimelor și să expună părţi din ele în locuri unde publicul trebuie terorizat pentru a se elimina opoziţia. Conform Al Jazeera, cartelurile mai obișnuiesc să recruteze copii soldaţi, pe care îi cresc să devină asasini sau îi trimit în misiuni sinucigașe în timpul confruntărilor cu armata mexicană și, de asemenea, răpesc alte sute de copii în fiecare an, pe care îi pun să transporte droguri, să se prostitueze sau pe care îi omoară pentru organe, pe care apoi le vând pe piaţa neagră.

Unde sunt copiii?

Cei care îndrăznesc să se împotrivească, fie ei politicieni, fie oameni de rând, sfârșesc extrem de urât. Între 1999 și 2012, în Mexic au fost asasinaţi 55 de jurnaliști și 34 de primari de orașe. În prezent, ultimele victime de care a aflat presa internaţională sunt 43 de studenţi, despre care se crede că au fost răpiţi și masacraţi de carteluri, cu asistenţa autorităţilor locale. Tinerii au dispărut din 26 septembrie, în urma unui protest în care au avut loc ciocniri cu poliţia.

În timpul căutării lor, au fost descoperite nu mai puţin de 10 gropi comune, dar deocamdată niciunul dintre cadavre nu pare să fi fost identificat drept a vreunuia dintre studenţii dispăruţi. La ultima descoperire, au fost găsite 28 de cadavre incinerate în aşa măsură, încât a fost nevoie să se preleveze direct probe ADN.

Investigaţia a dus la reţinerea a 50 de persoane, dintre care cel puţin 14 sunt poliţiști, care au mărturisit că au avut un rol în dispariţia studenţilor. Atât primarul și soţia lui, cât și șeful poliţiei din localitate au fugit, după ce au fost acuzaţi că au legături cu cartelul de droguri Guerrero Unidos, care controlează rutele narcotice din statele Guerrero și Morales.

Lupta de unde SUA lipsește

Întorcându-ne la paralela cu Statul Islamic și întregul plan de anihilare a grupării, la cârma căruia se află Statele Unite, o să vă întrebaţi care este legătura cu Mexicul. Aici mai trebuie menţionate niște date. Mass-media insistă pe imaginea violenţei cu care SI ameninţă cetăţenii americani. Ei bine, pe 25 august 2010 au fost descoperite în statul mexican Tamaulipas cadavrele a 72 de emigranţi în SUA, despre care se crede că au fost răpiţi de cartelul Zetas și omorâţi pentru că au refuzat să transporte droguri înapoi în SUA.

Vara aceasta, SI a decapitat câţiva americani, însă cartelurile de droguri au omorât 293 de americani în Mexic, în perioada 2007–2010, și au atacat mai multe consulate americane din ţară. Și, deși nu scuzăm cu nimic ceea ce face SI, trebuie precizat că nici mexicanii nu se lasă mai prejos când vine vorba de astfel de crime împotriva unor cetăţeni americani.

Spre deosebire de SI, cartelurile de droguri mexicane au reușit să se infiltreze cu succes în cel puţin 3.000 de orașe din Statele Unite, unde recrutează americani, de la copii și până la autorităţi, ajungând să controleze peste 80% din comerţul cu droguri de pe teritoriul Statelor Unite. O primă consecinţă este faptul că din 2006 până în 2010, 5.700 de americani au murit în incidente violente alimentate de cartelurile de droguri. Prin comparaţie, în ultimii 10 ani au murit 2.394 de americani în Irak și 4.487 în Afganistan, iar 2.937 de americani au murit în atentatul terorist din 11 septembrie 2001.

Cu toate acestea, lupta împotriva celor care pun în pericol securitatea naţională rămâne concentrată în Orientul Mijlociu, acolo unde rămân și alte interese ale americanilor, care trec peste nevoia copiilor de a fi protejaţi de influenţele și violenţele cartelurilor de droguri.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.