Un preot catolic predică din Cuvânt, în dialectul gangsterilor

52

"Frăţioare, nu poţi să intri cu asta aici," îi spune un gardian unui puşti mexican care ar fi vrut să între în biserică inhalând miros de aracet dintr-o fiolă. Merge să îl asculte predicând pe părintele Frederick Loos, un preot catolic cu totul neobişnuit.

   

    Loos, un american stabilit de 40 ani în Mexic, lucrează de trei decenii pentru ajutorarea tinerilor dependenţi de droguri, într-un centru de reabilitare local. El povesteşte pentru New York Times că acolo a învăţat să vorbească "pe limba gangsterilor", un limbaj pe care îl foloseşte şi în timpul predicilor. Mulţimea de tineri venită să asculte slujba de comemorare a sfântului Iuda, patronul celor lipsiţi de speranţă, e încântată.

    "Când mergi în China vorbeşti chineza," explică preotul. "Dacă vorbeşti copiilor ăstora, foloseşti limbajul lor. Nu cred că este o ofensă la adresa lui Dumnezeu câtă vreme asta îi aduce aproape de El," e de părere Loos care, pentru a-şi apropia ascultătorii, nu se abţine nici de la a folosi înjurături în timpul predicii.