Vaticanul caută idei „curajoase” de combatere a crizei de preoţi

133

Vaticanul a lansat un apel de strângere de propuneri pentru combaterea fenomenului reducerii numărului de preoţi în zona Amazonului. Reprezentanţii Sfântului Scaun spun că nu exclud din dezbatere ideea ca bărbaţii căsătoriţi să poată să își asume funcţia de preot pentru a suplini „prezenţa extrem de precară” a Bisericii Catolice în regiune.

Într-un document elaborat în pregătirea unei întrevederi a episcopilor sud-americani, la Vatican, în anul 2019, organizatorii au declarat că biserica trebuie să identifice noi măsuri de suplinire a lipsei preoţilor în regiunea Amazonului și să creeze „noi oportunităţi de slujire” pentru femeile catolice din acea zonă.

Apelul de vineri, notează AP, nu sugerează că femeile ar putea fi hirotonite ca preoţi, fiindcă doctrina catolică interzice acest lucru, iar papa Francisc a reafirmat această interdicţie. Însă documentul lasă deschisă oportunitatea de a oficializa anumite slujbe în biserică pe care femeile din America Latină deja le practică, incluzând aici oficierea botezurilor. Scrisoarea face de asemenea apel la căutarea de „noi căi” prin care să poată fi crescut accesul la euharistie al creștinilor catolici, în condiţiile în care, în această parte a lumii, fiecărui preot îi corespund circa 10.000 de credincioși catolici, iar unele comunităţi izolate pot sta săptămâni, uneori chiar luni întregi, fără ca un preot să vină să oficieze mesa (slujba catolică).

Apelul la propuneri „curajoase, îndrăzneţe și neînfricate” subliniază dorinţa Vaticanului ca episcopii să furnizeze sugestii cât mai concrete privind posibilitatea ca bărbaţi căsătoriţi și integri moral – numiţi „viri probati” („bărbaţi căsătoriţi care au fost încercaţi”) – să oficieze mesa în comunităţile în care nu sunt suficienţi preoţi.

Propunerea privind „viri probati” nu este nouă. Ca soluţie la penuria de preoţi, ea are o vechime de câteva decenii, însă a redevenit de actualitate astăzi ca urmare a familiarităţii primului papă cu origini sud-americane cu situaţia din biserica amazoniană. Însă cardinalul Lorenzo Baldisseri, unul dintre organizatorii sinodului amazonian care va avea loc anul viitor, a subliniat faptul că documentul nu folosește conceptul de „viri probati” pentru a da liderilor bisericii amazonieni posibilitatea de a veni cu propriile propuneri. Acesta este și motivul, spunea el, pentru care nu au fost menţionate explicit oportunităţile de slujire în care femeile s-ar putea implica oficial.

Anul trecut, papa Francisc discuta despre criza vocaţiei preoţești într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit. „Criza vocaţiei preoţiei este o problemă, una enormă, iar Biserica trebuie să o rezolve”, spunea atunci papa. „În context, se discută mereu despre posibilitatea de a face din celibatul preoţilor o chestiune de alegere. Dar stabilirea unui caracter voluntar al celibatului nu este o soluţie”, a afirmat papa Francisc. Problema lipsei vocaţiei preoţești nu se rezolvă prin acordarea permisiunii preoţilor de a se căsători, a subliniat papa. Pontiful s-a declarat însă favorabil analizării posibilităţii integrării în cler a „viri probati”: „Trebuie să reflectăm dacă bărbaţii încercaţi sunt o posibilitate şi trebuie să stabilim ce îndatoriri își pot asuma”.

Înainte de a deveni şef al Bisericii Catolice, Jorge Mario Bergoglio s-a declarat în mai multe rânduri favorabil menţinerii tradiţiei celibatului preoţilor romano-catolici, în pofida apelurilor de renunţare la această practică. „Pentru moment, sunt favorabil menţinerii celibatului, cu toate avantajele şi dezavantajele pe care le comportă, pentru că avem zece secole de experienţe pozitive, mai degrabă decât de erori… Tradiţia are o greutate şi o valabilitate. Preoţii catolici au trecut etapizat la celibat. Până în anul 1100 era la alegerea fiecăruia, era o problemă de disciplină, nu de credinţă. Se poate schimba. Personal, mie nu mi-a trecut niciodată prin minte să mă căsătoresc”, spunea cardinalul Jorge Bergoglio.