Arabia Saudită vrea să rupă dependenţa de ţiţei

846

Într-o mișcare inedită, Arabia Saudită a făcut public un plan de a-și diversifica economia și de a rupe dependenţa excesivă a economiei de exporturile de ţiţei brut până în anul 2030. Planul a fost caracterizat drept cel mai ambiţios efort al regilor saudiţi de a împinge ţara spre modernitate.

„În 2020, regatul poate să trăiască fără a fi dependent de ţiţei. Această dependenţă a perturbat dezvoltarea multor sectoare în ultimii ani”, a declarat prinţul Mohammed bin Salman, conform FP. Deși regatul este condus nominal de tatăl său, prinţul Mohammed, în vârstă de doar 30 de ani, se ocupă de politicile economice și de strategia de apărare a ţării.

Piesa de rezistenţă a planului de transformare econmică a ţării este listarea publică a unui procent din acţiunile companiei petroliere de stat Saudi Aramco, cea mai mare companie de profil din lume. Chiar dacă procentul va fi de maxim 5%, mișcarea arată o schimbare clară de direcţie pentru economia saudită. Aramco produce aproximativ 10 milioane de barili de petrol pe zi, mai mult decât produc SUA cu totul, și poate fi vândută la un preţ cuprins  între 2 și 10 trilioane de dolari.

Conform FP, ideea relansării economiei prin întărirea sectorului privat își trage rădăcinile din primăvara arabă. „Sunt conștienţi că trebuie să dezvolte sectorul privat, fiindcă acolo este locul unde se creează locurile de muncă”, explică James Smith, fost ambasador al SUA în Arabia Saudită în perioada 2009-2013. În prezent, relaţiile dintre cele două state trec printr-un proces de deteriorare, Congresul american insistând pentru publicarea unor dosare secrete care privesc participarea saudiţilor la atacurile din 9/11.

Planul mai include o reducere a subvenţiilor pentru combustibil, energie și apă, considerate un fel de drept din naștere al cetăţenilor saudiţi, creșterea taxelor, o mai mare deschidere a ţării către turiști și expaţi, o bugetare mai generoasă pentru sectorul minier, privatizări în sectoarele sănătăţii și educaţiei, extinderea bazei de producţie a ţării și investirea în surse alternative de energie. Conform Slate, planul mai include și inedita introducere a unor taxe pe obiectele de lux, tutun și băuturi zaharoase.