Premieră istorică în Arabia Saudită: femeile au voie să voteze

513

Femeile din Arabia Saudită au obţinut, pentru prima dată în istorie, dreptul de a vota în cadrul alegerilor, decizie justificată de autorităţile saudite drept „o schimbare semnificativă către o societate bazată pe participare”.

Experţi citaţi de AsiaNews.it apreciază că acordarea dreptului de vot femeilor reprezintă un semn al creșterii importanţei acestora în societatea și economia Arabiei Saudite. Faptul că femeile vor putea vota presupune deja și alte schimbări conexe. De pildă, deși alegerile sunt programate pe 12 decembrie 2015, campania electorală este deja în desfășurare și ea va trebui să ţină cont și de segmentul feminin al electoratului.

„Mesajul în campania mea este simplu: schimbare”, a declarat Haifa Al-Hababi, una dintre candidate la alegerile din decembrie. „Schimbarea sistemului. Schimbarea este viaţă. Guvernul ne-a dat acest instrument și intenţionez să îl folosesc”, a mai spus Al-Hababi, care este una dintre cele 21 de femei care candidează pentru alegerile locale.

În anul 2011, regele Abdullah bin Abdul Aziz a garantat dreptul femeilor de a-și alege reprezentanţii politici, precum și de a candida la alegerile municipale din 2015. Hotărârea lui, catalizată de proteste în social media care solicitau liberalizarea votului, a fost menţinută de regele Salman, care a venit la tron după decesul lui Abdullah bin Abdul Aziz.

Tot ca urmare a deciziei din 2011, femeile saudite au astăzi permisiunea de a se caza la hotel fără o procură din partea unui tutore legal de sex masculin, ceea ce a ușurat integrarea femeilor în afaceri prin facilitarea călătoriilor. Regele Abdullah bin Abdul Aziz a fost și primul care a numit un vice-ministru femeie, a deschis prima universitate mixtă și a interzis accesul bărbaţilor în raioanele de lenjerie și parfumuri pentru femei.

Cifrele arată o creștere a numărului de femei care lucrează, de la 505.000 în 2009, la 647.000 la sfârșitul anului 2012. Însă există și probleme, legate, de exemplu, de banii pe care acestea îi câștigă. Datele din 2011 oferite de Ministerul Muncii arătau că o femeie care activează în mediul privat câștigă, în medie, 2.824 de riyals (adică aproximativ 750 de dolari). Venitul unui bărbat se ridică la 5.685 de riyals. Astfel salariul femeilor care lucrează ca vânzătoare, bucătărese, în domeniul medicinei sau în mediul academic reprezintă jumătate din cât câștigă un bărbat.

Niciun articol afișat