China își transformă apele în cimitire

66

În ţara cu aproape 1,4 miliarde de locuitori, viaţa este o luptă continuă pentru resurse. Și nu devine mai ușor nici după moarte.

Preţurile pentru un loc de înmormântare sunt extrem de mari, deoarece pământul neocupat este din ce în ce mai puţin. Așadar, guvernul chinez a început să încurajeze înmormântările în mare, scrie Washington Post.

Peste tot în China, oficialii promovează această metodă prin stimulente financiare și prin plasarea unor povești de promovare în presă. În metropola Guangzhou, oficialii au anunţat un bonus de 160 de dolari pentru familiile care se decid să împrăștie cenușa în mare. Bonusurile cele mai mari se dau în orașele de coastă și pot ajunge până la 1.300 de dolari. Pentru a îndulci înţelegerea, de multe ori guvernul oferă transportul gratuit.

Zelul cu care oficialităţile promovează această metodă se datorează fricii de haosul care inevitabil se va crea atunci când nu va mai exista pământ pentru înmormântări, lucru ce se va întâmpla în următorii 10 ani, conform ultimelor statistici.

Pentru a economisi spaţiul, incinerarea este deja impusă prin lege în unele orașe. Criza va fi una cu atât mai de amploare, cu cât populaţia chineză îmbătrânește mai repede. Doar în 2011 au murit aproape 10 milioane de oameni. Cele mai ieftine locuri în cimitirele dezirabile se vând cu un preţ situat pe la 16.000 de dolari, iar în cimitirele de lux preţul ajunge și la 130.000 de dolari.