India recunoaște al treilea gen: transsexualii

421

Curtea Supremă din India a luat decizia de a recunoaște existenţa unei noi categorii de sex, genul al treilea, pentru persoanele transsexuale, scrie The Guardian.

Noua dispoziţie le va permite celor aproximativ 3 milioane de transsexuali din India să recunoască în mod oficial, în acte, apartenenţa la un al treilea gen. Conform legii, pentru a primi această recunoaștere, o persoană trebuie să fi suferit intervenţii sau modificări care îl identifică cu sexul opus, ori să arate că nu corespunde sexului cu care s-au născut.

„Spiritul Constituţiei (indiene) este acela de a oferi oportunităţi egale fiecărui cetăţean pentru a se dezvolta și a-și atinge potenţialul, indiferent de castă, religie sau sex”, susţin reprezentanţii Curţii Supreme. De asemenea, documentul precizează că „este dreptul fiecărei fiinţe umane de a-și alege sexul”, citează BBC.

Susţinătorii drepturilor transsexualilor din India sunt de părere că această dispoziţie va contribui la micșorarea dimensiunii discriminării cu care se confruntă. „Toate documentele vor avea de acum o a treia categorie, denumită „transsexual”. Acest verdict este o mare ușurare pentru noi toţi. Azi sunt mândru că sunt indian”, a declarat Laxmi Tripathi, susţinător al drepturilor transsexualilor, citat de The Guardian.

Decizia Indiei de a recunoaște existenţa unui al treilea sex vine la scurt timp după ce Australia a adoptat o măsură similară. Judecătorii Curţii Supreme au punctau că un individ ar trebui să aibă dreptul de a se legitima și ca gen neutru, nu doar sa bărbat sau femeie.

Lista ţărilor care au recunoscut al treilea gen sexual mai cuprinde și Nepal, care a luat această decizie în 2007, și Bangladesh care a acceptat măsura anul trecut, scrieBBC. De asemenea, și Germania permite însemnarea pașapoartelor cu un „X” în căsuţa dedicată genului, în locul opţiunilor „M” și „F”.