Ahmadinejad mulţumeşte Papei pentru înfierarea extremismului

16

Președintele iranian a trimis miercuri o scrisoare de mulţumire Papei în care apreciază poziţia critică luată de Vatican faţă de intenţia unor creștini de ardere a Coranului. Alături de denunţarea extremismului, și înfierarea materialismului devine un punct comun pe agenda celor două personalităţi.

    „Vă mulţumesc pentru poziţia luată în condamnarea actului necugetat al bisericii din Florida, America, act prin care s-a insultat cuvântul lui Dumnezeu și care a dus la rănirea sufletului a milioane de musulmani", se arată în scrisoarea înaintată Vaticanului de un oficial iranian.

    După ce pastorul Jones din Florida a anunţat că intenţionează să ardă Coranul în ocazia de comemorare a 9 ani de la evenimentele din 11 septembrie, între criticii săi s-au numărat și președintele iranian și pontiful roman. Dacă Ahmadinejad susţinea că arderea Coranului „este o violare a învăţăturilor tuturor religiilor", papa Benedict al XVI-lea și-a exprimat dorinţa ca oamenii să arate „respect pentru libertatea religioasă", iar „reconcilierea și pacea să biruiască ura și violenţa".

    În scrisoarea de săptămâna aceasta a președintelui iranian se distinge și un alt aspect care conexează agenda Teheranului și a Vaticanului. „Este o nevoie de strânsă colaborare a religiilor divine pentru a restrânge mișcările distructive cum ar fi ignorarea învăţăturilor religioase, influenţarea oamenilor spre materialism, ceea ce erodează societăţile umane, în special familiile și tânăra generaţie."

    Pe lângă condamnarea extremismului manifestat prin sacrilegii și răspândirea teofobiilor, în special a islamofobiei, Ahmadinejad înfierează materialismul care duce la destabilizarea familiilor. „Dispreţul omului faţă de învăţăturile religiilor divine, care emană din școli de gândire precum secularismul, umanismul occidental extremist și tendinţa tot mai crescândă a omului de a se îndrepta spre viaţa materială au crescut și au pavat drumul spre declinul societăţii umane. Ca atare este absolut necesară o strânsă cooperare și interacţiune între religiile divine pentru a pune capăt unor astfel de mișcări distructive."

    O idee asemănătoare se regăsește în discursul obișnuit al papei, în care materialismul este criticat ca un factor nociv la adresa societăţii, familiei, valorilor. „În multe din societăţile noastre, odată cu prosperitatea materială se extinde o deșertăciune spirituală, o goliciune interioară, o frică nenumită, un simţământ tăcut al disperării", spunea papa într-o vizită în Australia în urmă cu doi ani. Cel mai recent, în timpul vizitei din Marea Britanie, papa a denunţat secularismul care nu mai preţuiește și nici nu mai tolerează „valorile tradiţionale" și care duce la „eliminarea lui Dumnezeu din societate."

    Vaticanul nu a reacţionat la scrisoare decât prin confirmarea primirii ei. La o altă scrisoare trimisă de Ahmadinejad în 2006, prin care denunţa sancţiunile ONU și cerea implicarea Vaticanului, papa a reacţionat susţinând că „rolul Sfântului Scaun este acela de a lupta pentru pacea mondială, nu ca o autoritate politică și ca una religioasă și morală, astfel încât problemele lumii să fie rezolvate prin dialog, înţelegere reciprocă și pace."