Vaticanul ar putea interveni diplomatic în cazul femeii condamnate la lapidare

144

    Vaticanul a anunţat că ar putea face un recurs diplomatic pentru a salva viaţa femeii iraniene condamnate la moarte prin lapidare, pentru adulter, transmite BBC. Anunţul a venit după ce fiul femeii a implorat ajutor într-o declaraţie făcută unei agenţii de ştiri italiene.

    După ce opinia publică inernaţională a reacţionat cu virulenţă la sentinţa judecătorilor iranieni, aceştia au hotărât să suspende temporar decizia, astfel că Sakineh Mohammadi Aştiani se află încă în arest şi este pasibilă de execuţie prin spânzurare.

    Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a afirmat că "opoziţia Bisericii (Catolice, n.r.) faţă de pedeapsa cu moartea este bine cunoscută, iar lapidarea este o formă deosebit de brutală a acesteia." Lombardi a adăugat că vaticanul "urmăreşte cu atenţie şi angajament" evoluţia cazului lui Aştiani. El a adăugat de asemenea că statul catolic ar putea folosi canale diplomatice pentru a salva viaţa femeii, dar a spus că nu a primit nicio cerere formală pentru a interveni.

    Fiul Sakinei Aştiani a făcut un apel către Papa Benedict al XVI-lea şi guvernul italian, cerând salvarea mamei lui. Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a cerut teheranului, în temeiul relaţiilor economice puternice dintre cele două state, să ia în calcul "un act de clemenţă".

    Sâmbăta trecută, fiul lui Aştiani a spus presei că un judecător iranian a condamnat-o pe femeie la 99 de lovituri de bici pentru "indencenţă şi răspândirea corupţiei", pentru că un ziar britanic publicase o fotografie despre care se spune că ar fi arătat-o pe femeie cu capul descoperit. Ulterior ziarul a publicat o notă în care cerea scuze pentru publicarea fotografiei şi declara că aceasta ar fi înfăţişat de fapt o altă femeie iraniană.

    Sakineh Mohammadi Aştiani în vârstă de 43 de ani a primit deja 99de lovituri de bici pentru "relaţii ilicite" în afara căsăoriei, în 2006, când a fost condamnată pentru prima dată.

    Numeroase organizaţii de apărare a drepturilor omului din militează pentru eliberarea femeii,care spune că a fost nevoită să pledeze vinovată pentru adulter (declaraţie pe care mai târziu a retractat-o), fiindcă fusese presată în timpul anchetei.

    ST te provoacă la dialog: Ar trebui liderii religioşi ai unei alte religii decât cea musulmană să se implice în problemele unui stat musulman?