Japonezii pot călători fără viză în 191 de ţări, dar peste 75% aleg să nu o facă

Pentru al treilea an consecutiv, Japonia este lider în Henley Passport Index, clasamentul mondial al pașapoartelor, realizat în funcţie de numărul destinaţiilor la care posesorii lor pot avea acces fără viză prealabilă. Astfel, japonezii pot călători în 191 de ţări, dar prea puţini văd în această libertate un privilegiu. De fapt, mai puţin de un...

Doi candidaţi cu dizabilităţi severe au devenit membri ai Senatului Japoniei

Eiko Kimura, de 54 de ani, și Yasuhiko Funago, de 61 de ani, candidaţi din partea formaţiunii politice Reiwa Shinsengumi, vor face parte în premieră din noul Senat al Japoniei (Camera Consilierilor), marcând o victorie importantă pentru persoanele cu dizabilităţi din ţară, notează ziarele Kyodo şi Japan Times.

Împăratul Japoniei a efectuat un ritual de informare a zeilor cu privire la abdicarea sa

Împăratul Akihito s-a rugat la un sanctuar japonez ca parte dintr-un ritual menit să le comunice zeilor șintoiști viitoarea lui abdicare, informează Religion News.

De ce oferă Japonia case gratuite

Japonia lansează un program prin care casele abandonate vor fi vândute la preţuri foarte reduse, iar unele case chiar vor fi oferite gratuit. În sensul acesta doritorii pot accesa bazele de date Akiya, structurate pe regiuni, unde se ţine evidenţa caselor abandonate.

Japonia permite modificarea genetică a embrionilor umani

Japonia a elaborat setul de recomandări care permite modificarea ADN-ului embrionilor umani în scopul cercetării, lansat la 28 septembrie de un grup de experţi din partea Ministerului Sănătăţii și Ministerului Știinţei, din Japonia. Recomandările vor fi supuse revizuirii publice luna viitoare, iar dacă există consens, vor putea fi puse în aplicare imediat.

Esenţiale de weekend

Ravagii în Grecia cauzate de ciclonul Zorbas

Esenţiale azi, 11 septembrie

Zeci de mii de sirieni părăsesc provincia Idlib Peste 30.000 de sirieni din regiunea Idlib și-au părăsit locuinţele, după ce forţele guvernamentale siriene împreună cu aliaţii ruși și iranieni au reluat bombardamentele aeriene și la sol împotriva rebelilor. Dintre aceștia, 47% s-au mutat în tabere pentru refugiaţi, 29% locuiesc cu alţi membri ai familiei, 14% s-au...

Esenţiale azi, 5 septembrie

O româncă, ministru al Sporturilor în Franţa

Cum își recompensează o firmă din Japonia angajaţii care nu fumează

O companie din Japonia a găsit o metodă inovatoare de a-și recompensa angajaţii care nu fumează. Astfel, compania Piala le oferă angajaţilor săi nefumători 6 zile în plus de concediu faţă de acelora care au acest obicei.

Esenţiale azi, 18 iulie

CEDO: Rusia nu a depus eforturi în investigarea morţii jurnalistei Anna Politkovskaia

Statele Unite se retrag din Acordul nuclear cu Iranul

Președintele Donald Trump uimește și dezamăgește comunitatea internaţională încă o dată. După ce a retras Statele Unite din Acordul de mediu de la Paris și din Parteneriatul Trans-Pacific TTP, acum președintele american a decis să retragă Statele Unite și din Acordul nuclear cu Iranul, una dintre cele mai semnificative înţelegeri realizate în Orientul Mijlociu în...

După 75 de ani: Moment istoric sub cerul de la Pearl Harbour

Chiar și cele mai întunecate momente ale istoriei pot fi depășite, ura reușind să fie detronată. După zeci de ani, vizita surprinzătoare a unui premier japonez la Pearl Harbour întoarce o nouă filă a istoriei.

Cum își trăiesc apusul vieţii cei din Ţara Soarelui Răsare

Uniunea Europeană și Japonia se confruntă amândouă cu o criză demografică gravă, provocată de îmbătrânirea populaţiei. Însă, în timp ce UE mizează pe asimilarea de imigranţi pentru revitalizarea demografică, Japonia se străduiește să facă faţă crizei apelând exclusiv la forţele interne. Iar rezultatele de până acum ale niponilor sunt, din multe puncte de vedere, remarcabile.

Japonia elimină interdicţia privind exportul de arme

Marţi, 2 aprilie, guvernul nipon a ridicat interdicţia privind exportul de arme, adoptată în urmă cu 47 de ani. Măsura a fost luată pentru a garanta siguranţa poporului, în eventualitatea unui conflict militar cu vecinii chinezi.

Ce îi face pe japonezi să mărturisească crime pe care nu le-au comis

Un bărbat de 78 de ani din Japonia şi-a petrecut ultimii 47 de ani aşteptând execuţia în urma condamnării la moarte, iar acum un tribunal i-a acordat şansa unei noi judecăţi. Acesta a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind deţinutul care a așteptat cel mai mult pedeapsa cu moartea.

Furtună de zăpadă neobişnuit de violentă în Japonia

Capitala Tokyo şi alte zone din Japonia au fost paralizate ieri de o furtună de zăpadă fără precedent în ultimul secol. Nu doar că transporturile au avut de suferit, dar furtuna a lăsat în urmă 11 morţi şi peste 1.200 de răniţi.

„Răpiţi-l pe fiul meu sectant!”

Sub aspect tehnologic, Japonia este ce-a de-a doua ţară din lume (după SUA), iar la nivelul parităţii de cumpărare este a treia (după SUA și China). Când vine însă vorba de libertate religioasă, Țara Soarelui Răsare este printre statele cu cel mai ridicat nivel de persecuţie a credincioșilor care nu aprţin religiei majoritare.

O erupţie vulcanică reconfigurează harta lumii

Ringul de foc al Pacificului s-a lărgit cu o insulă pentru prima dată în ultimii 40 de ani, după ce un vulcan oceanic a început să erupă săptămâna aceasta. Insula are un diametru de 200 de metri şi se află la o mie de kilometri depărtare de Tokyo.

Japonia își închide ultimul reactor nuclear

Luni dimineaţa va fi ultima oară când reactorul 4 de la Ohi, Japonia, va genera electricitate, iar cu asta se va închide complet procesul de scoatere din folosinţă a centralelor nucleare.

Niveluri extrem de mari de radioactivitate la Fukushima

Reprezentanţii companiei TEPCO, deţinătoarea centralei Fukushima, au anunţat sâmbătă că au înregistrat niveluri de radioactivitate extrem de ridicate în apropierea rezervoarelor de apă radioactivă. Ei nu au putut identifica nicio nouă scurgere, însă au precizat că nu exclud posibilitatea ca una să fi avut loc.

Ce mâncăm la prânz? În şcolile japoneze este mereu ceva sănătos

Spre deosebire de ţările vestice, în Japonia a mânca un prânz sănătos la şcoală nu este o opţiune, ci o regulă. Aşa se explică numărul redus al copiilor obezi şi interesul crescut pentru orele de nutriţie din şcoală.