Liderul nord coreean şi-a făcut fiul general

23

Fiul liderului coreean Kim Jong-il, pe nume Kim Jong-un, a fost numit general, anunţă agenţia media de stat. Mișcarea vine în contextul tensionat în care partidul și administraţia ţării au anunţat pentru azi cea mai mare adunare din ultimele decenii, dar și în condiţiile în care zvonurile dau tot mai sigură întemeierea unei dinastii la conducerea ţării.

   

    La vârsta de 68 de ani, Kim Jong-il este bolnav, și se bănuie că vizitele sale în China au fost ocazii de tratament în urma unui preinfarct despre care se crede că a avut loc acum doi ani. Niciodată administraţiile celor două ţări nu au comentat asupra stării de sănătate a liderului.

    Kim Jong-un este cel de-al treilea fiu al dictatorului nord coreean, cu educaţie elveţiană și foarte tânăr, nu are 30 de ani. A fost făcut general, alături de sora lui, pe nume Kyong-hui. Armata l-a desemnat însă deja pe Kim Jong-un ca delegat la conferinţa anunţată de partid.

    Teoria succesiunii, scrie BBC, primește greutate întrucât Kim Jong-il însuși a fost uns de tatăl său, primul președinte al ţării la o adunare a partidului în anul 1980. A devenit însă președinte în 1994, după moartea tatălui său. Cultul președintelui este o obișnuinţă în Coreea de Nord. Kim Il-sung este cunoscut ca „președintele veșnic" în timp ce Kim Jong-il s-a autoprofilat drept „conducătorul iubit".