Reuniune a familiilor coreene despărţite de război

12

Milioane de coreeni au fost separaţi de familiile lor la divizarea peninsulei în Coreea de Nord și Coreea de Sud, iar mulţi dintre aceștia nu și-au mai întâlnit vreodată rudele. Pentru o parte din ei însă, reuniunea de luna aceasta din Coreea de Nord este o ocazie să revadă membri ai familiei pentru prima dată în ultimii 60 de ani. 

Nu este prima dată când li se oferă ocazia coreenilor să își revadă rudele, dar numărul celor care au beneficiat în anii anteriori este foarte mic. Mai mult, în luna noiembrie a anului 2010, programul prin care au fost promovate aceste întâlniri a fost suspendat, după ce Coreea de Nord a bombardat o insulă a Coreei de Sud. Întâlnirile care vor avea loc luna aceasta fuseseră programate iniţial pentru luna septembrie a anului 2013, dar Coreea de Nord a refuzat să ducă la capăt acest plan din cauza unei presupuse ostilităţi din partea Coreei de Sud, notează BBC.

Aceste întâlniri, ocazii emoţionante pentru cei care trebuie să trăiască despărţiţi din motive politice, vor avea loc între 20 şi 25 februarie, în staţiunea Mount Kumgang, din Coreea de Nord. Responsabilii celor două părţi s-au întâlnit recent pentru a stabili data întâlnirilor şi au declarat că vor face tot ce vor putea pentru a începe cu bine noul an. Acest nou acord poate fi începutul unei cooperări între cele două ţări, după ani de conflicte şi de tensiuni.

Războiul care a avut loc între anii 1950 şi 1953 şi ulterioara fragmentare a peninsulei au despărţit milioane de persoane, călătoriile şi comunicaţiile între cele două ţări fiind interzise. Aproximativ 72.000 de coreeni din Coreea de Sud, majoritatea peste 80 de ani, se află pe lista de aşteptare pentru a-şi putea vedea rudele. Din anul 2000, circa 17.000 de coreeni şi-au putut reîntâlni rudele de care nu mai ştiau nimic, în timp ce alţii au murit fără să-şi vadă împlinită această dorinţă. La fiecare serie de întâlniri sunt programate doar câteva sute de persoane, care nici nu ştiu dacă se vor putea întâlni cu cei dragi, deoarece nu pot comunica în vreun fel.

Sursa foto: wikimedia.com