Frustrantul joc dublu al Rusiei

100

Întâlnirea de aproape două ore pe care au avut-o preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Barack Obama, la summitul G20 din Mexic a lăsat în urmă frustrări de ambele părţi.

Prima întâlnire dintre cei doi lideri politici după realegerea lui Putin la conducerea Rusiei a avut în centru subiectele fierbinţi ale momentului: înarmarea nucleară şi intervenţia în Siria. Deşi discuţiile au fost cordiale, presa din întreaga lume a scris despre răceala dintre cei doi lideri şi despre discuţiile sterile, în urma cărora nu s-a concretizat nicio decizie.

Deşi Putin a fost de acord cu faptul că este nevoie de o soluţie politică pentru a pune capăt violenţelor ce durează de 15 luni în Siria, între rebeli şi forţele regimului lui Bashar Al Assad, cei doi nu au discutat nicio măsură concretă pentru ca acest lucru să fie realizat.

Acceptul verbal însă este de neînţeles, după ce Rusia a trimis, chiar cu o zi înainte de această discuţie, ouă nave de război către baza sa militară din portul Tartus, din Siria. Fiecare navă este capabilă să transporte 300 de persoane şi 12 tancuri, ceea ce face ca acesta să fie cel mai mare transport de trupe ruseşti în Siria. Deşi nu s-au dat detalii, comunicatul oficial remis de Interfax afirmă că „în caz de necesitate, această misiune va fi capabilă să asigure securitatea cetăţenilor ruşi şi să evacueze o parte dintre echipamentele ruse din portul Tartus".

Frustrarea este din ce în ce mai mare. Pe de o parte, misiunea ONU în Siria a fost suspendată din cauza intensificării violenţelor. Pe de altă parte, Rusia s-a opus de fiecare dată rezoluţiilor ONU ce cereau sancţiuni severe, dar nici nu a oferit alternative pentru împiedicarea unui război civil.