Putin anunţă că nu renunţă la Ucraina

450

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, în cadrul unei conferinţe pe care o ţine regulat cu ocazia încheierii fiecărui an, că nu îi va „abandona” pe rușii din sud-estul Ucrainei „în mâna naţionaliștilor ucraineni”, care sunt o ameninţare pentru etnicii ruși din zonă. „Nu este nimic excesiv în această poziţie”, a mai completat președintele, deși totalul morţilor, de când a început conflictul în aprilie 2014, a trecut de 9.000 de persoane.

Până acum, Putin a negat orice rapoarte realizate de către observatori independenţi și de mass-media, care au declarat periodic că în Ucraina sunt trupe rusești la sol, angajata în conflict. De data aceasta însă, Putin a admis că Rusia are într-adevăr personal în estul Ucrainei, implicat în anumite acţiuni militare, fără să detalieze care ar fi acestea, scrie Reuters.

În cadrul conferinţei care a durat aproximativ 3 ore, Putin a părut mai deschis decât în anii precedenţi și a răspuns la întrebările jurnaliștilor cu ceea ce TheNewYorker descrie drept „încredere în faptul că nu este răspunzător de nimic”. Președintele a încercat să îngroape problemele economiei rusești în grafice și statistici care nu sunt conforme avertizărilor din partea analiștilor independenţi, fie ei ruși sau străini, care anunţă o criză prelungită. Putin a trecut rapid peste incidente precum moartea lui Boris Nemţov, politician din opoziţie, care a fost împușcat anul acesta, lângă Kremlin, sau bătaia aplicată jurnalistului Oleg Kashin, incident în care ar fi implicat un guvernator rus. Putin a spus că aceste incidente trebuie investigate și vinovaţii trebuie pedepsiţi, însă că ele sunt de importanţă secundară.

Cu privire la Turcia, Putin și-a menţinut discursul belicos, repetând ideea că Rusia ar fi fost „înjunghiată pe la spate” de către cei care până acum îi erau aliaţi și a subliniat faptul că nu știa nimic despre „presupușii turkmeni”, care trăiesc în regiunea în care a fost doborât avionul rusesc. Asta în ciuda faptului că, în luna noiembrie, Ministerul de Externe al Turciei l-a chemat pe ambasadorul rus în Turcia pentru a protesta împotriva „bombardării intensive” a satelor turkmene din nordul Siriei de către avioanele rusești. Putin a declarat că, în situaţia în care a fost pusă Turcia, autorităţile trebuiau să „pună mâna pe telefon și să ceară Rusiei să nu bombardeze anumite zone”.

„Putin este denumit în repetate rânduri ţar al Rusiei. Puterea sa este neverificată și necontestată. Toată lumea îi recunoaște autoritatea superioară și toţi îi jură alianţă. Dar, fie că este ocupat cu războaie și geopolitică, fie că este pur și simplu plictisit, mediul politic din Rusia devine din ce în ce mai haotic”, cred jurnaliștii de la TheNewYorker.

Putin a avut ceva de spus și despre cursa prezindenţială din Statele Unite, sperând ca Barack Obama să fie înlocuit la Casa Albă de Donald Trump, un personaj cu care crede că s-ar înţelege foarte bine. Putin i-a făcut doar complimente liderului din partea republicanilor, spunând că este un „om excepţional”, „un talent evident” și „liderul absolut al cursei prezidenţiale”. Trump a replicat cu măgulire, spunând că este onorat să primească laude din partea unui lider politic atât de respectat. Trump este de acord cu supoziţia lui Putin și crede că cei doi ar face o echipă bună, de dragul economiilor celor două ţări. Mai mult decât atât, întrebat de jurnaliști dacă condamnă implicarea statului rus în abuzurile asupra jurnaliștilor, Trump i-a luat apărarea lui Putin, spunând că deocamdată nu există dovezi în acest sens și că, în plus, „și ţara noastră se ocupă cu destule omoruri”, scrie The Guardian. 

Niciun articol afișat