Replici tăioase între Kremlin şi Occident, privind alegerile

65

Autorităţile ruse au sărit ca arse în urma criticilor exprimate de Casa Albă şi de Departamentul de Stat american în legătură cu modul în care au decurs alegerile din Rusia. „Declaraţiile secretarului de Stat american, Hillary Clinton, şi comentariile reprezentanţilor Casei Albe sunt inacceptabile", a precizat Ministerul rus de Externe.

Subliniind că sistemul electoral american nu este „un exemplu de deschidere şi dreptate", Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că speră „că partea americană se va abţine pe viitor să formuleze critici inamicale" şi că „cere Washingtonului să renunţe la stereotipuri depăşite".

Clinton a sugerat că alegerile din Rusia nu au fost nici „libere", nici „corecte". Secretarul de Stat american a subliniat că există suspiciuni că partidului independent Parnas nu i s-a dat dreptul de a se înscrie la alegeri.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au spus că, la numărarea voturilor, ar fi fost introduse în urne buletine de vot suplimentare. „Votul a fost bine organizat, însă calitatea procesului electoral s-a deteriorat considerabil în timpul numărătorii, care a fost caracterizată de încălcări frecvente ale procedurii, cu indicii grave de introducere a unor buletine suplimentare", se arată într-un comunicat al OSCE.

Neregulile constatate de observatorii OSCE includ „concurenţa politică limitată şi neechitabilă", precum şi „lipsa de independenţă" a presei. Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de concluziile raportului OSCE şi a încurajat Federaţia Rusă să facă paşi serioşi în direcţia unor alegeri democratice.

Critici au venit şi din partea lui Carl Bildt, ministrul suedez al Afacerilor Externe, care a declarat că „este dificil să evităm concluzia că acestea nu au fost alegerile complet libere şi corecte pe care le merită poporul rus".

Sistemul politic al Rusiei nu este „problema Occidentului", a declarat preşedintele Dmitri Medvedev ca reacţie la raportul OSCE, în care se atrăgea atenţia şi la legătura mult prea strânsă dintre statul rus şi partidul Rusia Unită, condus de Vladimir Putin.

Mii de persoane au încercat să protesteze în Moscova şi Sankt Petersburg vizavi de modul în care au decurs alegerile. Poliţia a arestat însă peste 300 de manifestanţi. „Alegerile au fost o farsă!" scria pe pancartele purtate de protestatari. Iar unii dintre manifestanţi au strigat: „Să vă fie ruşine, fasciştilor!" şi „Rusia fără Putin!"

Au fost arestaţi şi o serie de jurnalişti de la Reuters, Bloomberg şi de la cotidianul rus Izvestia.

Rusia Unită a obţinut majoritatea absolută în Duma – Camera inferioară a Parlamentului rus, cu 238 de deputaţi dintr-un total de 450. Pe poziţia secundă se află Partidul Comunist cu 92 de deputaţi, urmat de partidele Rusia Dreaptă (64 de deputaţi) şi Liberal Democrat (56 de deputaţi).

Partidul lui Putin a obţinut un procent mai mic din voturile alegătorilor, doar 49,35% comparativ cu cele 64,3% obţinute la alegerile din 2007. Putin a declarat că pierderile suferite de partidul său erau „inevitabile". „În situaţia de faţă, este un rezultat bun. Noi ştim ce se întâmplă în ţări unde economia şi sectorul social ne păreau stabile cu puţin timp în urmă. Milioane de oameni au ieşit pe străzi", a precizat premierul rus.

Surse: Mediafax, Reuters, The Telegraph