Și dacă i s-ar întâmpla copilului tău? (video)

590

Astăzi am intrat în al treilea an de război civil în Siria. Cu toate astea, rămâne în continuare un conflict în care nimeni nu intervine cu o soluţie, în timp ce bărbaţi, femei și copii mor în fiecare zi. Pentru noi, cei neimplicaţi, cei detașaţi de situaţie, este greu să înţelegem gravitatea situaţiei din confortul caselor noastre, și, în consecinţă, este greu să luăm atitudine. Probabil la asta s-au gândit și cei de la Organizaţia Salvaţi Copiii, când au pus pe YouTube următorul videoclip, care a avut aproape 10 milioane de vizualizări, în doar 2 zile.

Videoclipurile care documentează lungi perioade de timp, prin înregistrarea unei singure secunde dintr-o zi, au crescut în popularitate în mediul online. Însă ce au realizat cei de la Salvaţi Copiii UK este cu adevărat puternic, dacă nu chiar șocant și provoacă la o discuţie. În câte o secundă pe zi ei arată cât de repede se pot schimba circumstanţele și cât de repede conflictele schimbă lumea în care trăim. Poate așa ne putem familiariza puţin cu tragediile prin care trec copiii sirieni, de trei ani de zile.

Cine mai suflă în lumânări în Siria?

Încă de anul trecut, martie 2013, Salvaţi Copiii anunţa „colapsul copilăriei” în Siria. „Nu vrei să auzi un copil vorbind despre cum şi-a privit prietenul murind, tatăl torturat, fratele împuşcat sau o fetiţă povestind despre cum să supravieţuieşti unui atac aerian, care i-a ucis întreaga familie”, declarat atunci Justin Forsynth, director la Salvaţi Copiii, pentru Euronews.

La momentul respectiv se vorbea despre 2 milioane de copii căzuţi pradă malnutriţiei, bolilor, abuzului sexual etc. Astăzi însă numărul acestora ar fi crescut la 5 milioane, o întreagă generaţie care riscă să piardă totul, conform Organizaţiei. Rapoartele ONU vin să aprofundeze situaţia, vorbind despre copii bătuţi cu bote de lemn şi cabluri de metal, biciuiţi, legaţi de mâini sau de picioare și lăsaţi să atârne din tavan, electrocutaţi și supuși violenţelor sexuale, execuţiilor simulate, privării de somn și înfometării. Iar astea sunt doar acţiunile guvernului, căci în tabăra opusă, rebelii au recrutat copiii și i-au folosit în luptă, ca rol de apărare, dar şi în operaţiuni militare. De asemenea, „grupuri din opoziţia armată au recurs la executări sumare a copiilor”, scrie în raport. În total, nu mai puţin de 10.000 de copii ar fi murit în ultimii trei ani.

Din păcate, nici cei care au scăpat nu o duc deloc bine. Din taberele de refugiaţi vin vești că femeile nu sunt în siguranţă, iar băieţii sunt recrutaţi ca soldaţi și introduși din nou în zona de conflict, conform unui raport intern al ONU. Cu războiul din Siria, Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite, UNHCR are pe cap o adevărată criză umanitară, căreia nu îi poate face faţă cu brio. Cea mai mare tabără de refugiaţi, cea din Iordania, este casă pentru peste 130.000 de refugiaţi, dar și pentru o adevărată reţea de crimă organizată. Femeile sunt atacate, resursele sunt furate sau vandalizate și copiii recrutaţi ca soldaţi.

Copiii au nevoie să nu fie uitaţi

Salvaţi Copiii, UNICEF, UNCHR, World Vision și alte agenţii și-au unit eforturile înt apeluri repetate către guverne, ONGuri și publicul larg să le sprijine eforturile de a încerca să scutească o întreagă generaţie de copii sirieni de o viaţă definită de frică, disperare, oportunităţi distruse și visuri făcute una cu pământul.„Vor și au nevoie să meargă la școală, să fie protejaţi, să fie mângâiaţi, alinaţi. Acești copii au nevoie de campioni. Acești copii au nevoie ca TU să fii campionul lor”, lansează un apel cei de la Salvaţi Copiii.

În descrierea pe care au pus-o videoclipului de pe YouTube scrie: „Viaţa unei fetiţe este întoarsă pe dos în acest videoclip tragic, de câte o secundă pe zi. Ar putea să se întâmple vreodată asta în Marea Britanie? Iată ce le face războiul copiilor.” În timp ce organizaţia se axează pe o paralelă între Marea Britanie și Siria, conflictele recente din Ucraina și Venezuela nu fac decât să aducă un plus de putere mesajului și să lărgească întrebarea pusă: „Se poate ca în secolul al XXI-lea să i se întâmple asta unui copil de oriunde?”.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.