Directori financiari americani, tot mai convinși de apariţia unei recesiuni

201

Un sondaj realizat de Universitatea Duke/CFO Global Business Outlook și dat publicităţii miercuri arată că majoritatea directorilor financiari care au participat la studiu se pregătesc pentru o criză financiară în viitoarele 18 luni, 82% dintre ei fiind siguri că, până la finele lui 2020, vom fi în plină criză. La studiu au participat 500 de directori financiari, dintre care 266 din America de Nord.

„Estimările economice pentru SUA sunt sumbre, perspectivele sunt chiar mai proaste în multe alte părţi ale lumii, ceea ce va duce la o cerere mai slabă pentru produsele americane”, a declarat John Graham, profesor de finanţe la Fuqua School of Business, Universitatea Duke. Experţii și-au manifestat îngrijorarea în mod special pentru Africa, unde 97% dintre participanţii la sondaj cred că ţara lor va intra în recesiune nu mai târziu de finele anului 2019.

Campbell Harvey, director fondator la Fuqua, subliniază că printre factorii de risc se numără și „volatilitatea crescută a pieţelor, impactul protecţionismului, care afectează creșterea economică, și aplatizarea îngrijorătoare a curbei randamentelor, care a prezis recesiunile cu acurateţe în ultimii 50 de ani”.

În plus, analiștii au remarcat o tendinţă a companiilor de a se pregăti pentru perioada dificilă pe care o anticipează. De exemplu, mai mult de jumătate de milion de muncitori americani au fost concediaţi anul acesta, cu 28% mai mulţi decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor firmei de consultanţă Challenger Gray & Christmas.

Wall Street Journal a publicat un alt sondaj care întărește concluziile celor de la Universitatea Duke. Dintre economiștii care au participat la acest sondaj, 59% cred că expansiunea economică ce a început la jumătatea anului 2009 ar urma să se încheie cel mai probabil în 2020, în condiţiile în care Rezerva Federală a SUA (Fed) majorează dobânzile de intervenţie, pentru a evita supraîncălzirea economiei.

Și experţii din România sunt de aceeași părere. „La nivel global, probabilitatea unei recesiuni ciclice este foarte mare. Dacă SUA, care încetinesc, intră în recesiune ciclică, efectul va fi global. Nu putem prevedea când va veni, cert este că este inevitabilă. Cât despre economia României, ceea ce putem spune este că ea a atins vârful ciclului economic şi va urma decelerarea. Cât va dura această coborâre este, iarăşi, greu de anticipat, pentru că depinde de multe lucruri”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Cu toate acestea, nu toţi economiștii sunt de aceeași părere și unii par să excludă posibilitatea unei recesiuni în 2019. Riscurile apariţiei unei recesiuni în următoarele 12 luni au fost estimate de modelul curbei de randament pe piaţa obligaţiunilor, calculată de Oxford Economics la doar 15%.

Niciun articol afișat