7 tendinţe economice „invizibile” care aduc schimbări la nivel global

50

Șomajul este ridicat, creșterea economică este lentă. Acestea sunt doar două dintre tendinţele vizibile care pot modifica decisiv economia Statelor Unite și remodela ordinea financiară mondială. Jurnaliștii The Atlantic au făcut o listă cu 7 tendinţe economice mai puţin evidente, care influenţează semnificativ economia globală și produc, implicit, și schimbări de ordin social.

 

O schimbare semnificativă sugerată de către jurnaliștii americani este că tendinţei de latinizare a Americii de Nord i-a luat locul tendinţa de „asificare". Această situaţie este un rezultat al faptului că îmbunătăţirea economiei mexicane și natalitatea scăzută au contribuit la o creștere negativă a imigraţiei mexicane spre vecinii lor nordici. În schimb, se înregistrează o creștere semnificativă a asiaticilor care migrează spre SUA. Acest fenomen însumează aproximativ o jumătate de milion pe an, iar procentul de americani de origine asiatică a ajuns deja la 6%. Această nouă realitate nu este neapărat negativă pentru americani, în condiţiile în care mulţi dintre noii sosiţi din Asia posedă o calificare înaltă ce poate sprijini creșterea economiei SUA.

O altă modificare privește evoluţia demografică a Chinei. După boom-ul populaţiei chineze din ultimii ani, asistăm astăzi la un regres. În 2012, populaţia capabilă de muncă din această ţară a scăzut cu 3,45 milioane. Cu alte cuvinte, anul trecut, China a pierdut un număr de persoane active echivalent cu întreaga populaţie a Libanului. Previziunile specialiștilor atestă faptul că scăderea se va accelera până în 2030. Aceasta presupune că forţa de muncă ieftină din China se va epuiza mult mai repede, fapt care va determina o redirecţionare a investiţiilor într-o mulţime de alte ţări sărace.

Şi stilul de viaţă este modificat ca urmare a noilor tendinţe. Dacă în perioada dezvoltării economice americanii conduceau mult, astăzi își conduc mașinile tot mai puţin. Din cauza preţului benzinei care este în urcare, americanii au fost nevoiţi, în cele din urmă, să își ajusteze stilul de viaţă. Nu este exclus ca în viitor tot mai mulţi americani să se orienteze spre transportul public.

Dacă o veche tendinţă era ca ţările BRIC să domine lumea, din punct de vedere economic, astăzi, doar China face faţă concurenţei. Super-economiile în creștere, precum Rusia, Brazilia și India, care urmau să eclipseze America, Europa și Japonia, au încetinit ritmul de creștere la 2 sau 3%, aproximativ în același ritm ca ţările bogate. Astfel, China a rămas ultimul bastion BRIC. Deși a cunoscut și ea o ușoară încetinire de dezvoltare, China se află încă într-o poziţie de top, cu o creștere economică de 7,5%. Astfel, în loc ca specialiștii să vorbească de nașterea unei noi ordini economice, trebuie să constate deocamdată doar ascensiunea Chinei.

Şi tot în legătură cu China se remarcă faptul că dacă în urmă cu câţiva ani aceasta cumpăra toate datoriile americane, noua tendinţă este ca China să le vândă. Guvernul chinez, până nu demult cel mai mare creditor extern, vinde acum obligaţiuni americane în loc sa le cumpere. Și atunci, cine achiziţionează datoria „Unchiului Sam"? Răspunsul este inevitabil: americanii obișnuiţi. Mare parte din datoria naţională constă în bani pe care americanii și-i datorează unii altora și nu străinilor.

Şi în privinţa aspectelor ecologice se înregistrează tendinţe noi. Dacă până nu demult era înregistrată o creștere a emisiilor de CO2 din SUA, în momentul de faţă specialiștii remarcă scăderea lor. Datorită stagnării economice, dar mai ales a dezvoltării sectorului gazelor naturale, SUA – singura mare ţară bogată care nu a semnat Protocolul de la Kyoto – a ajuns cu emisiile de CO2 la niveluri record înregistrate la începutul anilor 1990.

Nici educaţia nu rămâne în afara unor schimbări evidente. Dacă, până de curând, colegiul era perceput în SUA într-un trend ascendent, în prezent și-a pierdut din importanţă. Frecventarea colegiilor a fost o caracteristică a stilului de viaţă american în anii 1980, atunci când „prima de colegiu" a crescut. Însă stagnarea din ultimii ani a determinat ca înscrierea la colegiile americane să scadă.