Agenţia Moody`s ar putea retrograda SUA

18

Agenţia Moody's a avertizat guvernul de la Washington că ar putea retrograda America în cazul în care congresul nu mărește limita până la care statul se poate împrumuta.

Conform ultimului anunţ al ministrului de finanţe american, plafonul maxim a fost deja atins și numai o serie de artificii și transferuri de fonduri asigură funcţionarea normală. Data limită este 2 august, după care America ar intra în incapacitate de plată.

Într-o declaraţie făcută joi agenţia Moody's a avertizat că retrogradarea de la nivelul maxim AAA va avea loc pe fondul unui „risc mic dar în creștere al unei incapacităţi de plată pe termen scurt". În luna aprilie agenţia Standard & Poor's a avertizat și ea America, pentru prima oară în istorie, cu privire la o retrogradare în cazul eșecului negocierilor cu privire la deficit. Statele Unite au deja un deficit de 1,5 trilioane de dolari și o datorie de 14,3 trilioane de dolari. O retrogradare din partea agenţiilor ar duce la măriri ale costurilor de împrumut și la o încetinire a redresării economice.

În cursul zilei de miercuri, 1 iunie, republicanii au blocat creșterea plafonului, cerându-le democraţilor o scădere a cheltuielilor. La rândul lor democraţii insistă pe o creștere a taxelor și o menţinere a programelor sociale, în ciuda costurilor ridicate. Casa Albă a avertizat că SUA ar putea suferi consecinţe „catastrofale" dacă congresul nu ridică plafonul până la 2 august.