Ce este și cum funcţionează bitcoin?

159

Bitcoin este o nouă monedă, care a fost creată în 2009 de către o persoană cu pseudonimul Satoshi Nakamoto. Tranzacţiile cu bitcoin sunt directe, nu percep taxe și nu îţi cer numele real. Din ce în ce mai mulţi comercianţi au început să accepte moneda, de la servicii de web la pizzerii și saloane de cosmetică.

Cu bitcoin poţi să cumperi anonim, iar plăţile internaţionale sunt foarte simplu de făcut, pentru că moneda nu este legată de nicio ţară și nu este supusă niciunor legi. Unii oameni cumpără monedele doar ca o investiţie, sperând că în timp le va crește valoarea.

Monedele se obţin dacă reușești să rezolvi o problemă matematică complexă. Un câștigător primește câte 25 de monede, la fiecare 10 minute, scrie CNN. Monedele sunt stocate într-un „portofel digital", pe calculatorul utilizatorului sau în cloud. Portofelul are rolul unui cont de bancă virtual, care îi permite utilizatorului să primească sau să trimită monede și să facă tranzacţiile.

Problema cu portofelele din cloud este că s-a întâmplat ca serverele să fie atacate și companiile să scape cu toate monedele clienţilor. Problema cu portofelele de pe calculator este că se poate întâmpla să ștergi din greșeală contul sau poate să fie distrus de un virus.

Deși fiecare tranzacţie este înregistrată pe o listă publică, numele vânzătorilor și al cumpărătorilor sunt anonime, doar numerele de identificare ale „portofelelelor" sunt cunoscute. Pentru că tranzacţiile sunt greu de identificat, moneda a devenit opţiunea favorită a celor care se ocupă cu activităţi ilicite.