Cutremurul economiei chineze trimite șocuri în toată lumea

2771

O altă epidemie de panică a cuprins lumea, înafară de cea legată de venirea refugiaţilor în Europa și de ruinarea ei prin evenimente de tipul atacului din Germania, petrecut în noaptea de Revelion. Noua epidemie este rezultatul colapsului burselor de acţiuni chineze, care a produs reverberaţii serioase pe toate pieţele financiare din lume.

China a început anul așa cum l-a încheiat, cu stângul. De două ori în această săptămână bursele de acţiuni din Shanghai și din Shenzen au fost închise după nici o oră de la deschidere, după o primă cădere de 7%, care acum a ajuns la 13%. Mecanismul de sistare automată a tranzacţiilor, care a intrat în funcţiune de ambele dăţi, a fost pus ulterior „pe repaos”, autorităţile observând că are un efect de a speria și mai tare investitorii, scrie Forbes.

Colapsul a fost cauzat de faptul că Banca Centrală chineză a devalorizat yuanul la cel mai slab nivel din 2011, explică ZF, într-o încercare disperată de a găsi un nou model de creștere economică, în timp real cu schimbarea societăţii chineze, care se axează din ce în ce mai mult pe activităţi de consum și mai puţin pe industrie. În luna decembrie, rezervele valutare ale ţării au suferit o hemoragie în valoare de 107 miliarde de dolari (cea mai mare scădere lunară din istorie), încercând să ţină yuanul sus în contextul unor ieşiri masive de capital din economia ţării. Tot în decembrie s-a înregistrat cea mai slabă activitate în sectorul serviciilor, sector cu cel mai mare aport în PIB-ul ţării. Prin urmare, la începutul lui ianuarie, moneda a fost lăsată în picaj.

Printre monedele afectate se numără cele din ţări în curs de dezvoltare, care au o expunere mare la piaţa materialelor brute și care s-au depreciat drastic faţă de dolar: lira turcească a ajuns la cel mai slab nivel al ultimelor luni, wonul coreean, la fel (se așteaptă o intervenţie din partea statului), randul sud-african a stabilit un nou record, cu o cădere de 2%, și rubla a atins cel mai scăzut plafon din decembrie 2014. Nu este nicio coincidenţă că pentru 2016 Banca Mondială a prevăzut o „furtună perfectă” pe plan economic, ţările BRICS intrând într-o încetinire simultană a creșterii economice. Referindu-se la situaţia de faţă, unii analiști au apreciat că, „atunci când plouă în China, toarnă cu găleata”, vrând să semnaleze că ce se întâmplă pe bursele de acţiuni este doar un simptom pentru marea problemă a economiei chineze. Dacă pentru zeci de ani deja, banii din lume au fost turnaţi în pieţele emergente, în special în China, acum fluxul de bani a făcut o întoarcere de 180 de grade, scrie Quartz.

George Soros i-a avertizat pe investitori să fie prudenţi, pentru că pieţele din toată lumea au în faţă o criză. „Revenirea la dobânzile pozitive în lumea dezvoltată creează probleme pentru eco­nomiile emergente. China are o pro­blemă gravă de ajustare. Pot să spun că seamănă cu o criză. Când mă uit la pieţele financiare, văd probleme serioase care-mi amintesc de criza pe care am avut-o în 2008”, citează ZF. Analişti de la UBS, una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, i-au îndemnat pe investitori să cumpere mai degrabă aur, care alături de dolar a ieșit pe plus în urma dezastrului din această săptămână.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.