Esenţiale de weekend

124

Ravagii în Grecia cauzate de ciclonul Zorbas

Ciclonul Zorbas, care a lovit Atena și regiunea Attica sâmbătă după-amiază, a afectat grav și centrul și nordul Poloponezului, autorităţile închizând zeci de drumuri. Orașul Argos a fost inundat după ce apa a trecut peste barajele a două râuri din apropiere, însă cea mai afectată zonă a fost sud-estul peninsulei Peloponez, unde capitala Kalamata şi satele de pe litoral, Methoni şi Finikounda, au fost inundate de valuri, iar bărcile au fost scufundate. Vântul care bătea cu rafale de 100 de kilometri pe oră a rupt copacii și a luat pe sus acoperișurile caselor.

Rusia ar fi intervenit în votul pentru schimbarea numelui Macedoniei

Duminică a avut loc un referendum în Macedonia pentru schimbarea denumirii ţării în Macedonia de Nord, schimbare ce va pune capăt unui conflict de 27 de ani cu Grecia. Potrivit diplomaţilor și analiștilor, Rusia a desfășurat o campanie de propagandă pentru respingerea noii denumiri, interesul Moscovei fiind de a menţine conflictul cu Grecia, care blochează aderarea Macedoniei la NATO. Moscova ar fi invadat reţelele de socializare din Macedonia cu conturi false care îndemnau la boicotarea referendumului.

Cu toate acestea, referendumul de duminică, marcat de un puternic absenteism, a reprezentat o victorie zdrobitoare a taberei „da”. Astfel, 90,72% dintre alegătorii care au participat la scrutinul consultativ au aprobat noua denumire.

Coreea de Nord și Coreea de Sud înlătură minele din zona frontierei

Ca parte a unui pact de reducere a tensiunii dintre cele două ţări, efectivele militare au început să elimine minele din zona comună de securitate din Panmunjon. Operaţiunea va continua în următoarele 20 de zile.

Erdogan a inaugurat controversata moschee din Köln

Președintele turc, Recep Tayip Erdogan, a inaugurat la sfârșitul vizitei sale de stat în Germania o mare moschee în Köln, una dintre cele mai mari din Europa, proiect finanţat de Uniunea Afacerilor Turco-Islamice (Ditib), care are legături strânse cu puterea turcă. În discursul pe care l-a ţinut la moschee, președintele turc a evaluat vizita din Germania drept una „fructuoasă”. Cu toate acestea, la fel ca banchetul oferit de preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, vineri seara, la Berlin, inaugurarea a fost boicotată de o mare parte a liderilor politici din landul Renania de Nord-Westfalia.

Economia Indiei o va depăși pe cea a Japoniei până în 2030

Potrivit unui raport al HSBC Holdings în ceea ce privește clasamentul pe termen lung al creșterii economice, economia Indiei va ajunge pe locul 3 în lume până în 2030, depășind economia Japoniei. Conform estimărilor analiștilor, China și Statele Unite vor păstra primele două locuri, cu valori de 26 de trilioane de dolari și, respectiv, 25,2 trilioane de dolari, India urmând, pe locul al treilea, cu 5,9 trilioane de dolari.

Alternativă pentru Germania trece peste Social-Democraţi

Partidul Alternativă pentru Germania (AfD), de extrema dreaptă, cu o poziţie antiimigraţie, a depăşit pentru prima dată Partidul Social Democrat (SPD), de centru-stânga, aflat la putere, într-un sondaj recent realizat de organizaţia Emnid. Conform altui sondaj, realizat tot de Emnid, 48% dintre persoanele participante au declarat că nu o mai consideră pe Angela Merkel cea mai bună persoană în funcţia de cancelar, iar 46% dintre respondenţi consideră că ea nu ar trebui să îşi ducă până la final actualul mandat, care ar urma să se încheie în 2021.

Au scăzut investiţiile străine ale Chinei

Investiţiile străine ale Chinei au scăzut anul trecut cu aproape 20%, la 158 de miliarde de dolari, de la peste 198 de miliarde de dolari cât au fost în 2016. Acesta este primul declin din 2002, potrivit raportului Ministerului de Comerţ al Chinei. În timp ce Beijingul dorește blocarea scurgerii de capital, Administraţia Trump invocă motive de securitate naţională pentru încetinirea sau prevenirea achiziţiilor chineze ale companiilor din Statele Unite. În schimb, fluxurile către Europa au crescut până la un nivel-record, de 18,46 miliarde de dolari în 2017, adică o creștere de 72,7% comparativ cu 2016.

Siria cere retragerea trupelor străine

Ministrul de externe al Siriei a denunţat sâmbătă prezenţa forţelor americane, franceze și turce care operează în ţara sa ca „forţe de ocupaţie” și a cerut ca acestea să se retragă imediat și fără nicio condiţie. În caz contrar, forţele străine vor fi tratate în consecinţă, a avertizat ministrul.

Jumătate dintre balenele ucigașe ar putea muri din cauza poluării

Cel puţin jumătate dintre balenele ucigașe din întreaga lume ar putea dispărea în următorii 50 de ani din cauza poluării oceanelor cu PCB, un compus chimic folosit în întreaga lume din anii 1930 în componente electrice, materiale plastice și vopsele, au arătat experţii într-un studiu recent. Deși PCB a fost interzis cu zeci de ani în urmă, 80% din cantitatea de 1 milion de tone de produse cu PCB nu a fost încă distrusă, iar compusul continuă să se scurgă în mări.

Primul caz de hepatită E transmisă de la șobolani la om

Deși până în prezent nu au existat dovezi că virusul hepatitei E se poate transmite și la oameni, se pare că un bărbat de 56 de ani din Hong Kong ar fi contractat virusul de la un șobolan. Medicii au descoperit că pacientul era infectat cu o tulpină „foarte diferită” a hepatitei, care de fapt poate fi prezentă și la oameni. Simptomele hepatitei E includ icter, oboseală, febră, greaţă, vomă și durere abdominală.

S-a înregistrat o stagnare a utilizării internetului

Utilizarea tehnologiei digitale a avut o lungă perioadă de creștere rapidă în Statele Unite, dar ponderea americanilor care stau online, utilizează reţele de socializare sau dispozitive mobile a înregistrat o stagare în ultimii doi ani, se arată într-o analiză Pew Research.

Astfel, procentul adulţilor americani care utilizează internetul (89%), folosesc smartphone-uri (77%) și au cont pe reţele de socializare (69%) s-a plafonat, datele suferind puţine modificări comparativ cu 2016. Unul dintre motive este faptul că non-utilizatorii nu consideră că internetul este relevant pentru viaţa lor. Cu toate acestea, studiile arată că utilizarea televizoarelor inteligente și a dispozitivelor mobile a crescut în ultimii ani.

Elon Musk a fost obligat să demisioneze

În urma unei înţelegeri cu SEC (Comisia de Supraveghere a Valorilor Mobiliare şi a Burselor din SUA), compania Tesla a acceptat să îl demită pe Elon Musk din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie şi să schite o amendă de 40 de milioane de dolari. Acordul cu SEC nu implică nicio recunoaştere a vinovăţiei de către Musk sau de către firma producătoare de autovehicule electrice pe care o conduce.

La începutul lunii august Elon Musk a transmis, printr-un mesaj postat pe Twitter, că a obţinut fondurile necesare pentru delistarea de la bursă a companiei Tesla şi trecerea acesteia sub control privat. Acest anunţ a creat confuzie şi a dus la creşterea valorii firmei pe piaţa bursieră. Anunţul însă era fals și avea ca scop să crească valoarea pe bursă, întrucât banii nu ar fi fost obţinuţi.