Esenţiale azi, 21 noiembrie

73

Cât de mult au cumpărat românii de Black Friday

Black Friday, eveniment mult așteptat de români, s-a finalizat cu o creștere a vânzărilor cu 30% faţă de ediţia de anul trecut. Anul acesta, peste 5.000 de magazine online au avut promoţii, potrivit datelor publicate marţi de Asociaţia Română a Magazinelor Online. Cele mai bine vândute au fost produsele pentru casă și îngrijirea casei, electrocasnicele mici, cele pentru îngrijirea personală, telefoane, anvelope și jucării. Valoarea medie a unei comenzi a variat între 800 și 1.600 de lei.

Ce știu românii despre Centenar

Aproape 12% dintre români nu știu ce sărbătorim anul acesta de Centenarul României, iar 7% confundă Marea Unire cu Unirea Principatelor Române, arată un sondaj Inscop Research, realizat în perioada 12-23 octombrie. Dintre participanţii la sondaj, peste 75% au făcut referire la evenimentul Marii Uniri. În plus, cel mai important eveniment pentru România de la Marea Unire până în zilele noastre este Revoluţia din 1989, au declarat 45% dintre cei chestionaţi. Potrivit rezultatelor sondajului, alte evenimente marcante pentru ţara noastră sunt aderarea României la UE (8%), al Doilea Război Mondial (5%), aderarea României la NATO (3%).

Starea finanţelor publice din România

Pe fondul actual al politicilor fiscale și al pozitiei bugetare care se află în cea mai sensibilă situaţie post-criză, în contextul economiei care decelerează, dar și al febrei electorale în care intră ţara noastră, analiștii ING avertizează că România s-ar putea găsi într-o situaţie dificilă în perioada următoare. Economistul Ciprian Dascălu a remarcat într-un raport recent faptul că beneficiile mari acordate de stat, fără reforme structurale, ar putea să adâncească și mai mult deficitul comercial. „Sustenabilitatea bugetului pare a fi în cea mai proastă formă de la ultima mare recesiune. Astfel, un cocktail riscant poate duce la o perioadă lungă de mahmureală sau la ajustări dure dacă apar turbulenţe”, consemnează Dascălu în raport.

Unul din patru europeni îi votează pe populiști

Partidele populiste din Europa și-au triplat susţinerea în ultimii 20 de ani, trimiţându-și liderii la guvernare în 11 ţări europene. Creșterea constantă a sprijinului pentru partidele populiste europene, în special pentru cele de dreapta, este dezvăluită într-o analiză a performanţelor lor în alegerile naţionale din 31 de ţări europene, în decurs de două decenii, realizată de 30 de oameni de știinţă. Datele arată că populismul a crescut constant din 1998. Cu două decenii în urmă, partidele populiste erau în mare parte o forţă marginală, reprezentând doar 7% din voturi pe întreg continentul; în cele mai recente alegeri naţionale, 1 din 4 voturi exprimate a fost pentru un partid populist.

Susţinătorii populismului sunt de părere că acest curent îl reprezintă pe omul obișnuit împotriva intereselor claselor superioare și, prin urmare, este o forţă vitală în orice democraţie. Dar criticii spun că populiștii la putere încalcă adesea normele democratice, fie prin subminarea mijloacelor de informare în masă și a sistemului judiciar, fie prin încălcarea drepturilor minorităţilor.

Explozie masivă în Kabul

O explozie provocată în apropierea unui salon de nunţi din capitala afgană Kabul a dus la moartea a cel puţin 50 de persoane și la rănirea a peste 80, au informat marţi oficiali din cadrul Ministerului Sănătăţii. Tragedia a avut loc la întâlnirea, într-o mare sală de nunţi, a sute de clerici musulmani prilejuită de ziua de naștere a profetului Mahomed, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Najib Danish. Deocamdată, nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul.

1.000 de bucăţi de plastic găsite în stomacul unei balene

În stomacul unei balene moarte, eșuate pe ţărmul de est al Indoneziei, experţii au găsit peste 1.000 de obiecte de plastic, printre care pahare, pungi, saci, sticle și papuci. Din cauza stadiului avansat de putrefacţie, cercetătorii nu și-au putut da seama dacă moartea balenei a fost provocată de ingerarea plasticului. Indonezia, un arhipelag cu 260 de milioane de persoane, este cel de-al doilea mare poluator din lume, după China, potrivit unui studiu publicat în revista Science în ianuarie. Potrivit studiului, ţara produce 3,2 milioane de tone de deșeuri de plastic pe an, dintre care 1,3 milioane de tone ajung în ocean.

UE suspendă ajutorul acordat Republicii Moldova

Uniunea Europeană nu va mai acorda Republicii Moldova ajutorul financiar, de 100 de milioane de euro, din cauza derapajelor antidemocratice, a informat marţi șeful delegaţiei UE la Chișinău, Peter Michalko. Ambasadorul UE la Chișinău a subliniat că momentul critic a fost invalidarea alegerilor din Chișinău, când un judecător i-a interzis candidatului de opoziţie Andrei Năstase să își preia mandatul de primar, câștigat în urma alegerilor. Potrivit lui Michalko, importante pentru democraţia moldovenească vor fi alegerile parlamentare din februarie. Însă unii analiști și-au exprimat deja teama că scrutinul ar putea fi fraudat.