Esenţiale azi, 12 decembrie

59

PE a adoptat raportul privind admiterea României în spaţiul Schengen

Marţi a fost adoptat raportul care propune admiterea României și a Bulgariei în spaţiul Schengen ca membre cu drepturi depline, decizia finală revenind însă Consiliului Uniunii Europene. Deși iniţial membrii Comisiei sugerau abordarea în două etape, măsura ar fi implicat mai multe riscuri și ar fi putut să aibă un efect negativ asupra extinderii spaţiului Schengen, motiv pentru care eurodeputaţii au cerut ca decizia să fie luată sub forma unui „act juridic unic”.

Bucureștiul își creează propria variantă de „Start-Up Nation”

Primăria Capitalei a anunţat că va lansa un program de finanţare pentru start-upurile din București, care îi vizează pe „antreprenorii care s-au simţit discriminaţi când au văzut că nu pot aplica în programul naţional Start-Up Nation”. Programul „Bucharest Start Up City” va începe din ianuarie 2019, iar bugetul este de 10 milioane de euro, bani proveniţi din bugetul Primăriei. Prin intermediul acestuia vor fi finanţate 200 de start-upuri cu câte 50.000 de euro fiecare, indiferent de domeniul de activitate.

România: A scăzut rata inflaţiei în luna noiembrie

Institutul Naţional de Statistică a anunţat că, în comparaţie cu luna octombrie, când rata inflaţiei era de 4,25%, în luna noiembrie aceasta a scăzut la 3,43%, deși preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 4,24%, iar preţul serviciilor a crescut cu 2,50%. Pentru finalul anului, Banca Naţională a menţinut la 3,5% prognoza de inflaţie, dar a estimat un procent de 2,9% pentru decembrie 2019.

Atac terorist la Strasbourg

Un atac terorist a avut loc la Târgul de Crăciun de la Strasbourg, unde o persoană a deschis focul într-un loc aglomerat. În același timp avea loc și o sesiune plenară a Parlamentului European, unde se aflau aproximativ 2.000 de oameni. În urma atacului, 4 persoane au murit și mai multe au fost rănite. Autorităţile au deschis o anchetă pentru fapte de terorism, iar 2 persoane sunt suspectate. Miercuri, Târgul de Crăciun este închis.

Theresa May s-a întâlnit cu Angela Merkel

După ce a amânat votul din parlamentul britanic cu privire la acordul pentru Brexit, Theresa May s-a întâlnit cu Angela Merkel în vederea unor noi negocieri. Cancelarul Germaniei a transmis însă marţi că nu va accepta noi negocieri cu Marea Britanie. Și Comisia Europeană a respins ideea unor noi negocieri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declarând că „acordul pe care l-am obtinut este cel mai bun posibil. Nu există loc pentru renegociere.”

Atac armat într-o catedrală din Brazilia

Cel puţin 5 persoane au fost ucise după ce un bărbat a deschis focul într-o catedrală din orașul Campinas, din Brazilia. Bărbatul avea două arme automate, cu care a început să tragă în oamenii adunaţi la slujbă. După ce a comis atacul, bărbatul s-a sinucis în faţa altarului, înainte ca poliţia să poată interveni. Motivul atacului nu este deocamdată clar, poliţia deschizând o anchetă în acest sens.

Pe cine a desemnat revista Time, „Personalitatea anului”?

Revista Time i-a desemnat „Personalitatea anului” pe jurnalistul Jamal Khashoggi, ucis în luna octombrie în consulatul saudit din Istanbul, pe editorialistul filipinez Maria Ressa, pe jurnaliştii Reuters închişi în Myanmar şi pe cei omorâţi la Capital Gazette din Annapolis (Maryland). Potrivit Time, „ei sunt reprezentativi pentru lupta multor altora din întreaga lume – având în vedere că, până la data de 10 decembrie, cel puţin 52 de jurnalişti au fost ucişi în 2018”.

Anul 2018, al doilea cel mai călduros pentru Arctica

Un raport publicat marţi de către Administraţia Naţională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a arătat că anul 2018 a fost pentru regiunea Arcticii al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată. Potrivit cercetătorilor, „temparatura aerului în ultimii 5 ani în Arctica a depășit toate recordurile anterioare înregistrate începând cu 1900”. Aceasta este cea mai recentă avertizare a unei agenţii guvernamentale americane cu privire la schimbările climatice.

Iranul a confirmat că nu a renunţat la testele balistice

Gardienii Revoluţiei, formaţiune militară iraniană, au confirmat un recent test balistic, după ce, cu o săptămână în urmă, oficiali de la Washington, Londra şi Paris au condamnat exerciţiul. Rachetele testate au capacitatea de a transporta focoase nucleare, capabile să lovească unele regiuni ale Europei şi întreg Orientul Mijlociu. Statele Unite nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu Franţa și cu Marea Britanie asupra modului în care pot fi calificate testele nucleare iraniene.

Turcia: Detenţie și torturare a susţinătorilor lui Fetullah Gulen

O anchetă realizată de 9 instituţii media europene a arătat că serviciile secrete turce au instituit un sistem de detenţie ilegală în închisori secrete, unde susţinătorii lui Fetullah Gulen sunt torturaţi. În Turcia, 20 de persoane fidele lui Gulen au fost date dispărute. Susţinătorii lui Fetullah Gulen sunt urmăriţi atât în ţară, cât și în afara graniţelor. În urma puciului ratat din 15 iulie 2016, soldat cu 250 de morţi şi 1.500 de răniţi, peste 200.000 de persoane bănuite că l-ar fi susţinut pe Gulen au fost interpelate, iar 50.000 au primit condamnare.