Esenţiale azi, 13 decembrie

104

Transport gratuit în București din 2019

Conform unui proiect adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București și care va intra în vigoare în 60 de zile de la data adoptării, începând cu anul 2019 transportul de suprafaţă va fi gratuit în Capitală. Pentru început, de această măsură vor beneficia elevii, pensionarii și însoţitorii acestora, dacă au domiciliul stabil în București. „Doresc să introducem acest proiect de anul viitor pentru a dimensiona corect parcul auto a STB prin achiziţionarea de noi autobuze, tramvaie și troleibuze”, a declarat primarul general.

A fost deschisă o parte din Autostrada Transilvania

După ce au fost recepţionate lucrările pe lotul Ogra-Iernut, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a deschis circulaţia pe 13,7 kilometri din Autostrada Transilvania. Potrivit reprezentanţilor CNAIR, valoarea contractului Ungheni – Ogra a fost de 251.349.460 lei, fără TVA.

La cât este estimat cursul euro anul viitor

Compania austriacă Erste Group este de părere că leul va pierde din valoare comparativ cu euro, anul viitor. Estimarea are la bază situaţia fiscală dificilă, creșterea economică mai mică și adâncirea dezechilibrelor externe. Astfel, Erste prevede că leul va depăși pragul de 4,7 lei/euro și va ajunge la aproape 4,8 lei/euro, după ce anul acesta a variat în intervalul 4,63 – 4,66 lei/euro.

Theresa May a câștigat votul de încredere

După ce prim-ministrul Theresa May a anunţat că nu va mai participa la alegerile interne din 2022, un număr de 200 de parlamentari conservatori au susţinut-o pe May în votul de încredere declanșat de propriul partid. Pentru a rămâne liderul Partidului Conservator și prim-ministrul Marii Britanii, May avea nevoie de cel puţin 159 de voturi. În urma rezultatului, ea nu va mai putea fi contestată timp de un an.

Proteste la Budapesta

În urma adoptării de către parlamentul Ungariei a noii legi a muncii, denumită și „legea sclaviei”, proteste de amploare au început la Budapesta. Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea și a controla demonstraţiile. Principala problemă invocată de protestatari este legată de creșterea plafonului anual de ore suplimentare, de la 250 la 400 de ore, iar angajatorii au la dispoziţie până la trei ani pentru a face plata acestor ore.

Familia atacatorului de la Strasbourg a fost reţinută

Tribunalul din Paris a revizuit bilanţul victimelor atacului care a avut loc la Strasbourg, confirmând că 2 persoane au decedat, iar 1 persoană se află în moarte cerebrală. Anterior, autorităţile locale anunţaseră că 3 persoane au decedat, iar 13 au fost rănite. În ceea ce privește atacatorul, nu este exclus ca acesta să fi părăsit teritoriul Franţei. Patru persoane au fost reţinute deocamdată. Surse ale poliţiei spun că ar fi vorba despre tatăl, mama și cei doi fraţi ai atacatorului.

Spania va majora salariul minim pe economie

Premierul Pedro Sanchez a anunţat miercuri că Spania, a patra economie din Uniunea Europeană, va majora cu 22% salariul minim lunar, valoarea acestuia ajungând la 900 de euro. Măsura va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2019. Potrivit specialiștilor, Spania ar urma să aibă o creștere economică de 2,3% în 2019, peste media Uniunii Europene.

Michael Cohen, condamnat la trei ani de închisoare

Miercuri, Michael Cohen, fostul avocat al președintelui american, Donald Trump, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru declaraţii false în faţa Congresului şi pentru plăţi ilegale făcute către două femei, cărora le-a cumpărat tăcerea privind aventurile extraconjugale ale preşedintelui american. Avocatul a explicat că a săvârșit aceste lucruri „dintr-o loialitate oarbă faţă de președinte”.

„Am trăit într-o închisoare mintală de când am acceptat oferta de a lucra pentru mogulul imobiliar, a cărui pricepere în afaceri o admiram. Acum ştiu că, de fapt, puţine lucruri sunt de admirat. Îmi asum responsabilitatea pentru fiecare lucru pentru care am pledat vinovat. Atât cele personale, cât şi cele care îl implică pe preşedinte. Datoria mea era să îi ascund lucrurile murdare”, a declarat Cohen.

Care sunt cele mai fiabile modele de mașini

CarMD a publicat topul celor mai fiabile 10 mașini și al celor a căror întreţinere costă cel mai puţin. Primele trei poziţii la fiabilitate sunt ocupate de Audi Q5 din 2016, Honda Civic 2017, Subaru Crosstrek 2017. În topul mașinilor a căror întreţinere costă cel mai puţin sunt: Hyundai Tucson 2017, Hyundai Accent 2017 și Kia Rio 2016.

Cutremur în Vrancea

Joi dimineaţă la ora 06:01, un cutremur de 3 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Vrancea, la adâncimea de 135 km, a anunţat Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Anul acesta cel mai puternic cutremur a avut loc pe data de 28 octombrie, cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, tot în Vrancea, și a fost resimţit şi în Bucureşti.

10.000 de lei pentru staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

Potrivit unui proiect aprobat miercuri, Primăria Municipiului București (PMB) oferă un număr de 500 de vouchere de 10.000 de lei atât persoanelor fizice, cât și celor juridice care înfiinţează staţii de reîncărcare rapidă pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in. Programul se va desfăşura conform cu un regulament ce va fi elaborat de către Direcţia de Mediu, Direcţia Transporturi, Direcţia Juridică şi Direcţia Generală Economică, iar banii necesari implementării programului vor proveni din bugetul local al Capitalei.