Esenţiale azi, 18 decembrie

66

România a crescut în clasamentul bunăstării în UE

Potrivit celor mai recente date Eurostat, România a depășit Bulgaria, Ungaria și Croaţia în clasamentul statistic al bunăstării materiale. Clasamentul are la bază Consumul Individual Efectiv (CIE), iar datele sunt valabile pentru intervalul 2015-2017. Deși ţara noastră a înregistrat cea mai mare creștere, România rămâne între statele cu indicele CIE pe cap de locuitor cu peste 30% mai mare decât media UE.

Ţara noastră este de asemenea singura piaţă de capital din UE care a înregistrat o creștere a indicelui principal al bursei, BET, de aproximativ 12% în intervalul ianuarie-noiembrie 2018, a anunţat Bursa de Valori București (BVB). În același timp, România ocupă locul trei în UE în ceea ce privește creșterea preţurilor în luna noiembrie.

Mai mulţi primari au semnat alianţa „Moldova se dezvoltă”

Similar cu „Alianţa Vestului”, primari din 4 judeţe din Moldova au pus bazele inţiativei „Moldova se dezvoltă”, o asociaţie intercomunitară ce are la bază un acord-cadru de colaborare. Documentul a fost semnat de edilii muncipiilor Iași, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Scopul principal este promovarea a două mari proiecte de infrastructură, și anume autostrada Est-Vest, cu fonduri asigurate de Comisia Europeană, și autostrada Nord-Dud, care să lege Moldova de București.

Proiectul noii legi a pensiilor nu este sustenabil

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), ce reprezintă peste 54.000 de companii, este de părere că proiectul noii legi a pensiilor nu este sustenabil. Noua lege a pensiilor „va fi povara copiilor noștri și a copiilor lor”, susţine CDR. Potrivit experţilor, noua lege a pensiilor aproape ar dubla cheltuielile publice până în 2021. Conform estimărilor guvernului, creșterile asumate vor reprezenta pentru România un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022.

ONU a adoptat un pact mondial cu privire la refugiaţi

Un pact mondial ce îi vizează pe refugiaţi a fost adoptat luni de către Adunarea Generală a ONU, cu o largă majoritate, de 181 de ţări, fără Statele Unite și Ungaria. Scopul pactului este acela de a îmbunătăţi gestionarea internaţională a refugiaţilor și nu are putere de constrângere. Documentul va permite „consolidarea asistenţei şi protecţiei celor 25 de milioane de refugiaţi înregistraţi în lume”, a declarat preşedinta Adunării generale a ONU, Maria Fernanda Espinosa.

Studiu cu privire la implicarea Rusiei în alegerile americane

Potrivit unui raport realizat de Universitatea Oxford și de compania de analiză Graphika, Rusia a folosit fiecare platformă socială majoră pentru a încerca să influenţeze alegerile din 2016 din Statele Unite. În timp ce Facebook și Twitter au dezvăluit anterior interferenţele rusești, despre alte platforme informaţiile au fost foarte puţine. Raportul sugerează că YouTube, Tumblr, PayPal și Google+ au fost afectate, iar Rusia a adaptat tehnici de marketing digital pentru a viza publicul pe mai multe canale.

Polonia trebuie să suspende prevederile privind pensionarea judecătorilor

Luni, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat prevederile legii privind pensionarea unor judecători ai Curţii Supreme de Justiţie de la Varșovia. CJUE a emis o rezoluţie cu privire la respectarea statului de drept în Polonia, vizând o serie de măsuri care au valabilitate până când instanţa de la Luxemburg va lua o decizie definitivă pe fondul cauzei.

Protestatarii din Ungaria au luat cu asalt sediul televiziunii de stat

Scandând sloganuri împotriva partidului de guvernământ, 2.000 de protestatari s-au adunat luni seara în faţa sediului televiziunii publice din Ungaria, acuzată de manifestanţi că susţine interesele guvernului. Participanţii la manifestaţii au cerut independenţa presei și a sistemului judiciar. La faţa locului au fost mobilizate forţe de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

„Vestele Galbene”, recrutate pentru alegerile europarlamentare

Partidul Comunist Francez a anunţat luni că în lista cu care va candida la alegerile europarlamentare din anul 2019 vor fi incluși și reprezentanţi ai mișcării „Vestele Galbene”. „Nu putem intra în alegeri fără să ţinem seama de lucrurile care s-au petrecut în Franţa în ultimele săptămâni”, a anunţat secretarul general al partidului, Fabien Roussel. În prezent, Partidul Comunist Francez, membru al grupului Stângii Unite Europene din Parlamentul European, deţine 2 reprezentanţi în PE.

A fost descoperit cel mai mare diamant

Compania Dominion Diamond Mines a anunţat descoperirea neașteptată a unui diamant galben de 552 de carate. Descoperirea a fost făcută la 215 km de Cercul Arctic. Potrivit companiei, „culoarea și textura diamantului sunt un exemplu unic al călătoriei diamantelor naturale de la formarea lor până când le descoperim”. Piatra, care are 33/54 mm, nu va fi vândută în forma sa actuală, ci va fi tăiată în următoarele săptămâni.