Esenţiale azi, 18 iulie

92

CEDO: Rusia nu a depus eforturi în investigarea morţii jurnalistei Anna Politkovskaia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia nu a investigat corespunzător și nu a făcut niciun efort pentru a afla cine a fost în spatele asasinării din 2006 a jurnalistei Anna Politkovskaia. În urma sesizării Curţii Europene a Drepturilor Omului de către familia jurnalistei, autorităţile ruse vor trebui să achite cu titlu de despăgubiri morale suma de 20.000 de euro familiei jurnalistei. Decizia poate fi atacată în termen de trei luni.

„Se ştie cine a omorât-o, dar nici acum nu se ştie cine a ordonat această crimă”, a informat Curtea, care a mai precizat că investigaţia Rusiei s-a concentrat asupra unui singur suspect, un om de afaceri rus din Marea Britanie, care între timp a decedat. În dosar a fost condamnat la 20 de ani de închisoare un poliţist moscovit pentru că ar fi participat la pregătirile pentru asasinarea jurnalistei.

Anna Politkovskaia, jurnalistă de investigaţii ce milita pentru respectarea drepturilor omului și se opunea politicilor lui Vladimir Putin, a fost împușcată la Moscova, în 2006, în holul clădirii în care locuia.

SUA respinge cererile statelor europene care au încheiat contracte cu Iranul

Statele Unite nu au răspuns pozitiv la niciuna dintre cererile formulate oficial într-o scrisoare înaintată pe 4 iunie de Franţa, Marea Britanie şi Germania, state semnatare ale acordului nuclear cu Iranul, în 2015. Scrisoarea prin care cele trei state au cerut Statelor Unite excepţii de la sancţiunile americane a fost înaintată imediat ce administraţia Trump a anunţat retragerea din acordul nuclear.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, au declarat că nu se va acorda nicio excepţie companiilor care au încheiat contracte cu Iranul după data de intrare în vigoare a acordului nuclear, pe 16 ianuarie 2016.

România: Note dezastruoase la examenul de titularizare

La examenul naţional de titularizare, dintre cei aproape 21.500 de candidaţi, doar 47% au reuşit să obţină note mai mari de 7. În capitală, 45% dintre candidaţi nu au reuşit să obţină nici măcar 7, notă minimă pentru a putea obţine un post de titular. Un număr de 11 persoane au luat nota 1, ceea ce înseamnă că nu au scris absolut nimic, iar peste 4.000 de candidaţi la nivel naţional nu au obţinut nici măcar nota 5.

În judeţul Dolj au fost cei mai mulţi profesori care au luat peste nota 7, în procent de 58,7%, iar, la polul opus, în judeţul Caraș-Severin, 30,04%. La nivel naţional au fost scoase la concurs 4.500 de posturi, cele mai multe dintre ele fiind pentru educatori și învăţători.

UE şi Japonia semnează un acord comercial „istoric”

Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker, liderii Uniunii Europene, au semnat cu Japonia un acord de liber schimb „istoric”, întrucât este „cel mai mare negociat vreodată de Uniunea Europeană”, conform purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Conform acordului, 85% din produsele agroalimentare din UE vor putea intra în Japonia fără taxe vamale, iar japonezii vor avea acces liber pe piaţa europeană pentru industria auto, dar numai după o perioadă de tranziţie de mai mulţi ani. Acordul acoperă aproximativ o treime din produsul intern brut mondial. Pentru a intra în vigoare în 2019, documentul trebuie să fie aprobat de Parlamentul European și votat de Parlamentul japonez.

ONU: Mai mulţi imigranţi ajung în UE prin Spania decât prin Italia

Deși numărul total al imigranţilor care intră în Europa a scăzut, numărul celor care folosesc ruta de intrare prin Spania s-a triplat, a informat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. „Aşa cum am prezis acum câteva săptămâni, Spania a devenit cea mai frecventată rută pentru imigranţii din Africa”, întrecând chiar și Italia, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Joel Millman.

Începând cu luna ianuarie, 18.061 de imigranţi au ajuns în Spania, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când această rută a fost folosită doar de 6.500 de imigranţi. Totodată, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a informat că numărul de migranţi ajunşi în Spania a crescut substanţial în ultima lună şi jumătate, înregistrându-se o medie de 220 pe zi, faţă de 54 în primele cinci luni ale anului.

Adidas va utiliza doar plastic reciclat

După ce, în luna iunie, CEO-ul Adidas, Kasper Rorsted, a anunţat că a vândut un milion de perechi de încălţăminte din plastic colectat și reciclat din oceane, acum compania a declarat că va utiliza doar plastic reciclat în toate produsele sale începând cu anul 2024. Astfel, pentru început, colecţia de primavară-vară 2019 va conţine în jur de 41% poliester reciclat, iar targetul pentru vânzarea de încălţăminte este de 5 milioane de perechi.

În plus, începând cu anul acesta, Adidas va trece la eliminarea plasticului folosit în birouri, depozite, centre de distribuţie și magazine, decizie al cărei rezultat se așteaptă să fie economisirea a 40 de tone de plastic pe an. Încă din anul 2016, compania a scos din folosinţă pungile de plastic, pe care le-a înlocuit cu pungi din hârtie.

Medicamente pentru inimă, retrase pentru că ar favoriza apariţia cancerului

Trei companii din industria farmaceutică au retras săptămâna aceasta de pe piaţă mai multe medicamente pentru controlul tensiunii arteriale și pentru prevenirea insuficienţei cardiace din cauza prezenţei în compoziţie a unui potenţial agent carcinogen, a anunţat Administraţia SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Medicamentele retrase pot conţine N-nitrozodimetilamina (NDMA), cu risc în apariţia cancerului. FDA examinează în prezent impactul potenţial al medicamentelor asupra pacienţilor care le-au luat deja, dar și modalitatea în care poate fi eliminată substanţa nocivă din loturile viitoare ale acestor produse.

Au fost promulgate regulile pentru aplicarea GDPR

Președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege prin care se aplică și în România regulamentul european privind protecţia persoanelor fizice în prelucrarea datelor cu caracter personal (GDPR). Proiectul actual a suferit o serie de modificări, printre care și cea care le permite partidelor să prelucreze date fără consimţământul expres al persoanei vizate.

O altă modificare importantă pentru companii este posibilitatea realizării de profiluri prin prelucrarea datelor personale doar cu acordul explicit al persoanelor vizate, în afara altor măsuri de protejare a drepturilor și intereselor acestora. De asemenea, angajatorii nu-și vor putea monitoriza angajaţii decât după informarea lor prealabilă, iar monitorizarea este permisă numai dacă alte forme și modalităţi mai puţin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficienţa. În cazul nerespectării regulilor, amenda contravenţională va fi de 10.000 de lei, maximumul fiind de 100.000 de lei, cu o limită maximă a cumulului amenzilor de 200.000 de lei.

Cubanezii vor avea internet pe mobil

Cubanezii ar putea avea internet pe telefoanele mobile până la finele acestui an, după ce oficialităţile de la Havana au început să ofere preferenţial conexiuni de date pe telefoanele anumitor utilizatori. Astfel, primii care au putut accesa internetul pe mobil au fost jurnaliștii care lucrează pentru presa de stat.

Planul guvernului cubanez este ca, până în 2020, cel puţin jumătate din locuinţele din Cuba şi 60% dintre telefoane să aibă internet. Noul președinte al Cubei, Miguel Diaz-Canel, a adoptat această măsură în dorinţa de a impulsiona economia. Cu toate acestea, analiștii cred că regimul comunist va fi slăbit, întrucât guvernul va pierde controlul asupra informaţiei. Până în prezent, Partidul Comunist controla cu atenţie tot ce apărea în presă, iar website-urile disidenţilor erau blocate.

Zeci de jocuri, interzise în Arabia Saudită după ce doi copii s-au sinucis

Agenţia de reglementare media din Arabia Saudită a anunţat că va interzice un număr de 47 de jocuri, printre care Grand Theft Auto V, Assassins Creed 2 și Witcher, după ce doi copii, de 12 și 13 ani, s-au sinucis. Cei doi ar fi jucat online jocul „Balena Albastră”.

Agenţia nu a oferit detalii despre presupusa legătură între aceste sinucideri şi jocurile video. Jocul „Balena Albastră” presupune ca participanţii să îndeplinească o serie de sarcini, care se încheie cu sinuciderea.

Suedia: Obiectivul pentru 2030 privind energia regenerabilă, atins în 2018

Suedia este pe cale să atingă unul dintre obiectivele sale privind energia din surse regenerabile cu 12 ani înainte de termen, cu ajutorul a 3.681 de turbine eoliene, raportează Forumul Economic Mondial.

Anul trecut, guvernul social-democrat al Suediei a declarat că ţara va depune eforturi pentru reducerea emisiilor nete până în 2045.