Esenţiale azi, 2 august

117

Trump cere oprirea anchetei privitoare la alegerile prezidenţiale din SUA

Președintele american, Donald Trump, i-a cerut procurorului general, Jeff Sessions, să oprească ancheta privind presupusa amestecare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016. Solicitarea președintelui este notabilă, întrucât anterior el însuși a recunoscut că Departamentul de Justiţie al SUA ar trebui să fie liber de intervenţia politică.

„Este o situaţie teribilă, iar procurorul general, Jeff Sessions, trebuie să oprească acum această vânătoare de vrăjitoare înscenată, înainte de a continua să afecteze și mai mult imaginea ţării noastre. Bob Mueller este controversat în totalitate, iar cei 17 democraţi furioși care îi fac treaba murdară sunt o rușine pentru Statele Unite!”, a scris Donald Trump miercuri pe Twitter.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat miercuri că mesajul președintelui este „o opinie, nu un ordin”.

Scandal pe piaţa bursieră elenă

Grupul grec Folli Follie, ale cărui acţiuni au fost suspendate de la tranzacţionare la Bursa din Atena, a cerut protecţie legală împotriva creditorilor, faţă de care are datorii de peste 532 de milioane euro. Grupul controlează în România compania FF Group, unul dintre cei mai importanţi distribuitori și retaileri naţionali de articole de sport și fashion. Conform legii, protecţia împotriva creditorilor evită pentru o perioadă de patru luni măsuri precum executări silite.

În plus, grupul a informat că va realiza un audit financiar și va implementa un plan de restructurare. Pe de altă parte, fondul Quintessential Capital Management (QCM) a realizat un raport în care arată că grupul a supraestimat numărul de puncte de vânzare care operează în întreaga lume, iar acum presa elenă vorbește de cel mai mare scandal al pieţei bursiere locale al ultimelor decenii, anticipând amenzi uriașe pentru presupusa manipulare a pieţei prin răspândirea de informaţii false și inducerea în eroare a investitorilor.

A scăzut piaţa de smartphone-uri din China

Potrivit ultimelor analize efectuate de serviciul Market Monitor, pentru al patrulea trimestru consecutiv piaţa de smartphone-uri din China a scăzut cu 7%, singurul producător care a reușit să crească fiind Huawei. În același timp, Apple a câștigat o cotă de piaţă de doar 1%.

Apple iPhone X a fost al treilea cel mai popular smartphone din China în trimestrul 2, urmat de iPhone 8 Plus.

OUG pentru revizuirea sentinţelor date în baza interceptărilor ilegale

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri la Antena 3 că îi va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care cei care spun că au fost condamnaţi în baza interceptărilor ilegale să poată solicita revizuirea sentinţei. Potrivit ministrului, această măsură va fi dată „într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile”.

Ministrul susţine că prin intermediul acestei măsuri se sporește „efectivitatea justiţiei”, iar cei care au fost condamnaţi pe nedrept vor primi șansa unei corecţii a sentinţei.

Adrian Zuckerman, nominalizat pentru postul de ambasador al SUA în România

Președintele Statelor Unite a trimis Senatului nominalizarea lui Adrian Zuckerman pentru postul de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Zuckerman, de profesie avocat, a emigrat din România în SUA la 10 ani şi este vorbitor fluent de limba română.

Zuckerman este partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP și a deţinut şi funcţia de judecător în cadrul Real Estate Board – New York.

Versiune cenzurată a Google în China

Google vrea să se lanseze în China și lucrează la acest proiect de anul trecut, după ce CEO-ul Sundar Pichai s-a întâlnit, în decembrie, cu înalţi oficiali ai guvernului de la Beijing. Aplicaţia pe care Google o realizează pentru China va respecta legile stricte de cenzură din ţară, restricţionând accesul la conţinutul pe care regimul comunist îl consideră nefavorabil.

Serviciul de căutare Google nu poate fi accesat în prezent de majoritatea utilizatorilor de internet din China, deoarece este blocat de „marele firewall” al ţării. Două versiuni de Android au fost deja prezentate autorităţilor chineze și se așteaptă aprobarea pentru a fi lansate în următoarele 6-9 luni. Google a mai operat în China o versiune cenzurată, până în 2010, când, la iniţiativa unuia dintre fondatori, Sergey Brin, și-a retras serviciile.

SUA: Iranul pregătește un exerciţiu militar în Golful Persic

Oficialii americani susţin că forţele armate iraniene ar putea începe în următoarele două zile un exerciţiu naval masiv în Golful Persic, aparent cu scopul de a demonstra capacitatea Teheranului de a bloca strâmtoarea Ormuz, care face parte dintr-o rută maritimă-cheie pentru transportul de petrol.

Strâmtoarea, care are o lăţime de 54 de km, este considerată de către administraţia americană drept „cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”, cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând pe aici. Pe fondul amplificării tensiunilor dintre SUA și Iran, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat recent că Teheranul ar putea închide strâmtoarea în cazul în care administraţia Trump va impune măsuri de blocare a exporturilor iraniene de petrol.

Pe de altă parte, Israelul a anunţat că va desfăşura forţe armate dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandeb, care leagă Marea Roşie de golful Aden. Iranul nu a ameninţat că va face acest lucru, dar a declarat că va recurge la o astfel de măsură pentru strâmtoarea Ormuz, dacă va fi oprit să-şi exporte propriul petrol.

SUA a decis sancţionarea unor oficiali turci

Administraţia Trump a adoptat sancţiuni împotriva unor oficiali din cabinetul președintelui turc, din cauza detenţiei pastorului protestant Andrew Brunson, a anunţat miercuri seară purtătorul de cuvânt Sarah Sanders.

„La ordinul preşedintelui Donald Trump, Departamentul Trezoreriei i-a sancţionat pe ministrul turc al justiţiei şi pe ministrul turc de interne, dat fiind că amândoi au jucat roluri principale în arestarea pastorului Andrew Brunson. Toate proprietăţile şi activele miniştrilor aflate în jurisdicţia Statelor Unite sunt blocate, iar cetăţenii americani au interdicţie de a efectua tranzacţii cu ei”, a declarat Sarah Sanders.

La rândul ei, Turcia ameninţă cu măsuri de retrosiune și cere Statelor Unite să renunţe la decizia luată, întrucât aceste măsuri punitive nu sunt decât o „intervenţie lipsită de respect în sistemul legal turc”. În caz contrar, Ankara va „răspunde similar, fără întârziere”.

Temperaturi record în Spania și în Portugalia

Meteorologii au avertizat că Peninsula Iberică va fi lovită de un val de căldură ce va doborî recordul pentru cele mai ridicate temperaturi din Europa. În Spania și în Portugalia ar putea fi depășite 48 de grade Celsius, recordul pentru regiunea iberică din ultimii 41 de ani. Oficialii au informat că sâmbătă se preconizează a fi cea mai fierbinte zi pentru Europa.

„Recordul pentru cea mai ridicată temperatură în Spania este de 47,3 grade Celsius, iar pentru Portugalia este de 47,4 grade Celsius, dar acestea ar putea fi depășite. În Franţa sud-vestică temperaturile ar putea atinge 40 de grade Celsius, iar 48 de grade Celsius sunt posibile în Portugalia și în sudul Spaniei”, a informat meteorologul Isobel Lang. Autorităţile au avertizat că acest val de căldură ar putea cauza producerea unor incendii asemănătoare celor din Grecia.

Ruinele unei biblioteci antice au fost descoperite în Germania

Ruinele celei mai vechi biblioteci publice din Germania, o clădire ce datează din secolul al II-lea d.Hr și care ar fi adăpostit până la 20.000 de suluri, au fost descoperite în centrul orașului Köln. Clădirea ar fi fost cu puţin mai mică decât faimoasa bibliotecă din Efes, care a fost construită în 117 d.Hr. „Poate că există o mulţime de orașe romane care au biblioteci, dar nu au fost excavate”, a declarat dr. Dirk Schmitz, de la Muzeul Romano-Germanic din Köln.

Pereţii au fost descoperiţi pentru prima dată în 2017, în timpul unei săpături la baza unei biserici protestante din centrul orașului. Arheologii știau că sunt de origine romană, orașul Köln fiind unul dintre cele mai vechi orașe din Germania, fondat de romani în anul 50 d.Hr. Dar descoperirea nișelor în pereţi, măsurând aproximativ 80 x 50 cm, a dus la ideea că acestea erau prea mici pentru a fi utilizate pentru depozitarea statuilor, așadar concluzia arheologilor a fost că nișele erau un fel de dulapuri pentru suluri.

Niciun articol afișat