Esenţiale azi, 22 iunie

92

CE urmărește reformele judiciare din România

Evoluţia reformelor judiciare și ale codurilor penale din România este urmărită cu atenţie de către Comisia Europeană, conform unui comunicat remis joi. Legislaţia naţională trebuie să fie compatibilă cu standardele UE şi cu cele internaţionale, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaţilor a adoptat luni proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu 175 de voturi „pentru”, 78 de voturi „împotrivă” şi 1 abţinere.

Modificările privesc redefinirea grupului infracţional și a mărturiei mincinoase, relaxarea eliberării condiţionate și a condiţiilor de detenţie și afectează munca procurorilor. Aceștia vor avea interdicţie să furnizeze informaţii presei în timpul urmăririi penale a unor persoane și de asemenea vor fi obligaţi să informeze persoanele care au fost interceptate în termen de 10 zile de la încetarea mandatului de supraveghere tehnică. Un alt amendament se referă la faptul că o persoană poate beneficia de reducerea pedepsei pentru denunţarea altui inculpat doar dacă o face în maximum şase luni de la data la care a aflat despre săvârşirea infracţiunii.

Donald Trump: Coreea de Nord a distrus patru situri de testări balistice

Liderul american Donald Trump a făcut joi seara un anunţ conform căruia Coreea de Nord a distrus „patru situri de testări balistice”, indicând astfel faptul că liderul nord-coreean își îndeplinește obligaţiile de denuclearizare a peninsulei.

În același timp, Coreea de Nord a restituit Statelor Unite rămășiţele a 200 de militari americani ucişi în timpul Războiului Coreean, a anunţat președintele american.

De cealaltă parte, Statele Unite au anunţat că exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud vor fi „suspendate pe termen nedefinit”, o mișcare salutată de președintelui Kim Jong-un.

România, parte a „frontului” european împotriva atacurilor cibernetice

România, împreună cu alte 8 state membre ale Uniunii Europene, va face parte dintr-o „echipă de reacţie rapidă” pentru a răspunde unor eventuale ameninţări cibernetice, în cadrul unui nou pact de apărare al blocului comunitar, conform anunţului de joi a ministrului lituanian de Externe, Raimundas Karoblis.

„Obiectivul este de a crea o forţă cibernetică europeană de reacţie rapidă, care să funcţioneze prin rotaţie”, a precizat Karoblis. Lituania a depistat deja interferenţe ostile din partea Rusiei în mediul online.

Miniștri de externe din Croaţia, Estonia, Olanda şi România se vor deplasa luni la Luxemburg pentru a semna noul pact, urmând ca și Finlanda, Polonia şi Spania să se alăture în cursul acestui an.

Marș în SUA pentru drepturile civile ale albilor

Jason Kessler, organizatorul marşului „Uniţi Dreapta”, care a avut loc anul trecut în Charlottesville, SUA, a obţinut aprobarea pentru a organiza un eveniment similar în Washington D.C.

Astfel, pe 11 şi 12 august va avea loc un marş al „drepturilor civile ale albilor”, la care se estimează că vor participa 400 de persoane.

O cerere pentru organizarea unui eveniment asemănător tot în Charlottesville a fost respinsă, din cauza îngrijorărilor privind siguranţa publică. Anul trecut, o maşină a intrat într-un grup de protestatari, omorând o persoană şi rănind alte 19.

UE a introdus taxe pentru importurile din SUA

Ca o contramăsură la taxele impuse de președintele american, Donald Trump, Uniunea Europeană a introdus de vineri taxe pentru importurile din Statele Unite.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus despre taxele impuse de SUA asupra UE că sunt „împotriva logicii şi istoriei”, iar „răspunsul UE trebuie să fie clar, dar măsurat”.

Taxele, de 25%, sunt valabile pentru bunuri în valoare de 2,8 miliarde de euro, precum whisky, motociclete şi suc de portocale. În plus, taxe de 50% au fost introduse pentru produse precum încălţăminte, anumite articole de vestimentaţie şi maşini de spălat.

În același timp, și India a crescut taxele pentru 29 de produse importate din SUA. Noile taxe ale Indiei vor intra în vigoare de la 4 august şi vor afecta importurile de migdale, nuci şi năut.

Administraţia Trump a anunţat din martie că va introduce taxe de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu pentru mai multe ţări, printre care China, Canada, Mexic, UE, India și Japonia.

Milioane de copii din Marea Britanie, expuși la niveluri ridicate de poluare

Într-un raport realizat de UNICEF se arată că o treime dintre copiii din Marea Britanie, adică aproximativ 4,5 milioane, trăiesc în zone cu un grad ridicat de poluare.

Luna trecută, Guvernul Marii Britanii a anunţat o serie de măsuri pentru combaterea poluării, după ce Comisia Europeană a trimis în judecată Marea Britanie și alte cinci ţări europene pentru nerespectarea limitelor de calitate a aerului.

„Marea Britanie a venit cu o strategie conform căreia va fi prima mare economie care reduce poluarea aerului în limitele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pentru implementarea strategiei am investit 3,5 miliarde de lire în vederea reducerii emisiilor dăunătoare”, a declarat ministrul britanic al mediului, Michael Gove.

Însă, conform raportului UNICEF, aceste planuri nu sunt destul de precise, iar cercetătorii cer luarea unor măsuri specifice și urgente pentru reducerea poluării în zonele cel mai puternic afectate.

Angela Merkel promite Iordaniei un ajutor de 100 de milioane de dolari

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a promis în cursul întrevederii pe care a avut-o cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, joi, să suplimenteza cu 100 de milioane de dolari ajutorul financiar de 442 de milioane de dolari acordat deja.

Acești bani ar trebui să fie folosiţi de guvernul de la Amman pentru a implementa reformele solicitate de Fondul Monetar Internaţional.

În Iordania au avut loc proteste masive faţă de măsurile de austeritate adoptate de guvern, în urma cărora premierul și-a dat demisia.

ONU: În două zile, 215 persoane au murit în largul coastei Libiei

În ultimele două zile, peste 200 de persoane s-au înecat încercând să ajungă în Europa, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Marţi, 95 de persoane au murit după ce ambarcaţiunea din lemn care transporta 100 de pasageri s-a scufundat. Ambarcaţiunea a fost găsită lângă capitala Libiei, Tripoli, de către Garda Naţională Libiană, iar cei cinci supravieţuitori au fost spitalizaţi.

În aceeași zi, o altă ambarcaţiune care transporta de această dată 130 de persoane s-a scufundat. Un număr de 70 de persoane au murit înecate, iar supravieţuitorii au fost trimiși înapoi în Libia. O zi mai târziu, alte 50 de persoane au fost găsite moarte la est de Tripoli, potrivit raportului ONU.

„Aceste decese tragice reamintesc faptul că războaiele și sărăcia continuă să determine oamenii să își pună în joc economiile, demnitatea și, în cele din urmă, chiar viaţa, în disperarea de a pleca din zonele afectate”, a declarat înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi.