Esenţiale azi, 25 iulie

107

Referendumul pentru familie ar putea fi organizat în toamnă

Preşedintele PSD, Liviu Dragea, a precizat marţi că la începutul lunii septembrie va purta discuţii în Coaliţie despre referendumul privind redefinirea familiei, astfel încât acest referendum să aibă loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din luna octombrie.

Liderul PSD va discuta de asemenea și cu Guvernul, întrucât rectificarea bugetară este necesar să cuprindă și banii pentru organizarea referendumului.

Incendii apocaliptice în Grecia

În ultimele 24 de ore și-au pierdut viaţa cel puţin 74 de oameni și peste 187 au fost răniţi, au informat autorităţile, care spun că tragedia incendiilor este de dimensiuni biblice. Numărul exact al persoanelor dispărute nu se cunoaște încă.

Incendiile au izbucnit la est și vest de Atena și au înaintat extrem de repede din cauza vântului care bătea cu aproape 100 km/oră. Un alt focar a izbucnit ulterior în Mati, localitate populată în mare parte de pensionari și preferată de turiști pentru taberele pentru copii. Într-o curte din localitate, la aproximativ 20 de metri de mare, pompierii au găsit 26 de trupuri, bărbaţi, femei şi copii care au murit ţinându-se în braţe.

Nave şi elicoptere ale armatei, dar şi o flotilă de bărci private au fost mobilizate pentru evacuarea celor care au aşteptat salvarea în apă. Armata română este de asemenea pregătită să ofere ajutor.

Ceartă între Erdogan și Netanyahu

Președintele turc, Recep Tayip Erdogan, a declarat marţi că Israelul este statul „cel mai sionist, cel mai fascist şi cel mai rasist din lume”, iar legea adoptată de parlamentul israelian care defineşte Israelul ca „statul-naţiune al poporului evreu” legitimează acţiunile ilegale și oprimarea minorităţilor arabe. În plus, „spiritul lui Adolf Hitler a reapărut în rândul unora dintre demnitarii israelieni”, a adăugat președintele turc.

Reacţia Israelului nu s-a lăsat mult așteptată, premierul israelian, Beniamin Netanyahu, replicând că „faptul că marele democrat Erdogan atacă legea statului-naţiune este cel mai mare compliment”, având în vedere că „președintele turc a masacrat sirieni și kurzi și a trimis la închisoare zeci de mii de turci.”

Turcia se opune sancţiunilor împotriva Iranului

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, le-a transmis oficialilor americani că Turcia se opune sancţiunilor impuse Iranului după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul şi și-a manifestat public dezacordul faţă de cererile Statelor Unite de a stopa importurile de petrol din Iran.

Turcia depinde de importuri pentru aproape toate nevoile sale energetice. În primele patru luni ale acestui an, Turcia a cumpărat peste 3 milioane de tone de ţiţei din Iran, aproape 55% din totalul importurilor de surse energetice.

Încă 21 de luni de legislaţie UE în Marea Britanie

Premierul britanic, Theresa May, a anunţat că ea va conduce negocierile cu Uniunea Europeană și că intenţionează să menţină legislaţia Uniunii în Marea Britanie pentru încă 21 de luni. Această decizie este necesară „pentru a ne asigura că totul merge cum trebuie (…) în concordanţă cu înţelegerea pe care am făcut-o cu UE”, a declarat Dominic Raab, ministrul pentru Brexit.

Legea Comunităţilor Europene din 1972 nu va fi abrogată pe teritoriul britanic până la sfârşitul lui 2020, iar analiștii spun că cel mai probabil decizia va fi criticată de parlamentarii pro-Brexit, care primiseră promisiuni că legea va ieşi din vigoare în martie 2019.

Alertă ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale şi grindină

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat avertizările meteo. Astfel, până miercuri la ora 21, judeţele Constanţa şi Tulcea intră sub cod portocaliu de ploi abundente, iar alte 36 de judeţe se află sub cod galben de vijelii şi ploi puternice.

În special în regiunile estice, sud-estice şi în toate zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse local torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului care vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.

România: Pesta porcină africană închide ferme

Producătorul de mezeluri Carniprod Tulcea va renunţa la activitatea de creştere a porcinelor, afacere în valoare de 18 milioane de euro, coordonată de antreprenorul Nicolae Ciuleac. Decizia a fost luată după ce pesta porcină africană i-a decimat 45.000 de porci. În plus, unitatea de procesare a cărnii trebuie să distrugă 600 de tone de carne de porc din depozite.

Conform reprezentanţilor companiei, toţi cei 150 de angajaţi ai complexului vor rămâne fără serviciu. „Le mai dau luna asta salariu şi apoi Dumnezeu, cu mila. Rămânem cu sectorul comercial, terenurile agricole, dar porcii să-i crească alţii“, a declarat Nicolae Ciuleac.

Până în prezent, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, virusul pestei porcine africane a fost depistat în şase judeţe din România, și anume Ialomiţa, Bihor, Constanţa, Brăila, Tulcea şi Satu Mare.

Bulgaria: Referendum pentru aderarea la euro

Peste 220 de mii de bulgari au semnat o petiţie pentru organizarea unui referendum pentru aderarea la zona euro. Oponenţii consideră că, la momentul aderării, leva ar putea fi devalorizată până la 3 leva pentru 1 euro.

Deși premierul bulgar, Boiko Borisov, a susţinut necesitatea aderării la zona euro, profesorul american Steve Hanke a avertizat că intrarea ar putea declanşa în Bulgaria o criză de genul celei elene. Bulgarii vor fi în postura de a pierde stabilitatea Consiliului Monetar şi de a renunţa la suveranitatea financiară, fără a câştiga ceva.

Pușcașii marini americani se antrenează pentru un nou tip de conflict

După ce au părăsit baza din România, puşcaşii marini din cadrul Forţei de la Marea Neagră au ajuns luna aceasta la Novo Selo, în Bulgaria, pentru o serie de antrenamente pentru deprinderea unor tactici mai puţin uzitate pentru contracararea vehiculelor blindate. Acest aspect sugerează că armata americană se pregăteşte pentru un tip de conflict diferit de cele din ultimele decenii.

Antrenamentele făcute în această zonă vor ajuta trupele să fie mai bine pregătite în cazul în care vor fi nevoite să se confrunte cu blindate ruseşti sau cu alte tipuri de vehicule.

Rusia nu este pregătită să accepte invitaţia la Washington

Oficialul rus Yuri Ushakov a declarat marţi că Rusia nu este pregătită să accepte invitaţia preşedintelui Donald Trump pentru un al doilea summit cu preşedintele rus Vladimir Putin în Washington. „Cel mai înţelept ar fi să lăsăm să se aşeze lucrurile şi apoi vom putea să discutăm toate aceste aspecte prin intermediul unei abordări de business, dar nu acum”, a explicat acesta.

Pe de altă parte, Trump şi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Hackabee Sanders, au declarat săptămâna trecută că încep pregătirile pentru o întâlnire cu Putin la Washington în această toamnă.

Rusia va lua măsuri ca răspuns la atragerea Suediei şi Finlandei în NATO

Ministrul rus al apărării a avertizat că, dacă Suedia şi Finlanda vor fi atrase în NATO, o astfel de extindere ar submina securitatea globală. Şoigu a precizat că Rusia va lua măsuri ca răspuns la cooperarea intensă a Suediei şi Finlandei cu Alianţa Nord-Atlantică.

„Atragerea Suediei şi Finlandei în structurile NATO provoacă îngrijorare. În luna mai a fost semnat un acord care prevede participarea deplină a celor două ţări la manevrele Alianţei şi posibilitatea utilizării sistemului de comandă al acesteia şi armamentului ei. În schimb, NATO a primit acces neîngrădit la spaţiul aerian şi la apele teritoriale ale acestor ţări”, a declarat Șoigu.

Istanbul: Bloc cu 4 etaje, prăbușit în urma ploilor puternice

Un bloc cu patru etaje s-a prăbușit marţi în centrul Istanbulului, după o furtună violentă ce a fost însoţită de ploi puternice în timpul nopţii. Imobilul a rămas mai multe ore în echilibru pe malul unei râpe provocate de o alunecare de teren. Forţele de ordine au reușit să evacueze la timp locuitorii acestei clădiri din Sütlüce, pe malul european al Istanbulului, astfel încât nicio persoană nu a fost rănită.