Esenţiale azi, 27 noiembrie

105

România, vizată pentru deschiderea unei uzini Skoda

Skoda are în plan deschiderea unei noi uzini în estul Europei pentru a produce Karoq și Seat Ateca după anul 2022, iar ţările vizate sunt România și Bulgaria. Noua fabrică ar avea între 4.000 și 5.000 de angajaţi. În cazul în care oficialii de la Volkswagen nu vor ajunge la o înţelegere cu autorităţile din România și din Bulgaria, oficialii companiei vor transforma uzina de motoare de la Polkowice (Polonia) sau de la Gyor (Ungaria) în uzină pentru producţia de mașini. Cele două modele sunt produse în prezent la uzina Kvasiny, din Cehia, însă Volkswagen a decis să mute acolo producţia modelului Volkswagen Passat.

Taxa auto nu va fi aplicată doar mașinilor vechi

Noua taxă auto pe care proprietarii de mașini înmatriculate în România vor fi nevoiţi să o achite se va aplica tuturor mașinilor poluante, nu doar autovehiculelor mai vechi de 10 ani. Această taxă va avea mai multe componente, care nu vor intra în vigoare concomitent la 1 ianuarie 2019. Ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, vede taxa ca pe o „contribuţie” pe care cetăţenii o plătesc în ideea că cel care poluează plătește. În calcularea taxei se va ţine cont și de veniturile medii ale românilor.

Disponibilizări în urma creșterii salariului minim

În urma unui sondaj al Consiliului IMM, reprezentanţii a trei sferturi dintre întreprinderile mici și mijlocii se așteaptă să întâmpine dificultăţi ca urmare a majorării salariului minim pe economie, iar jumătate iau în calcul concedierea a până la cinci angajaţi. Alte efecte menţionate de IMM-uri sunt scăderea competitivităţii, scumpirea produselor și serviciilor, pierderea unor contracte și scăderea profitului. Peste 80% dintre participanţii la sondaj și-au exprimat dezaprobarea pentru un salariu minim diferenţiat. La chestionar au participat 963 de companii.

Ucraina instituie legea marţială în unele regiuni

Luni seara, Parlamentul Ucrainei a aprobat decretul președintelui Petro Poroșenko cu privire la instituirea legii marţiale timp de 30 de zile în regiunile ucrainene din zona frontierei cu Rusia. În plus, autorităţile iau în calcul organizarea în mod anticipat a alegerilor prezidenţiale, la 31 martie 2019. Concomitent, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit de urgenţă pentru a discuta despre situaţia tensionată dintre Rusia și Ucraina.

NATO cere Rusiei eliberarea navelor și a echipajului ucrainean

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există nicio justificare pentru acţiunile Moscovei, motiv pentru care a cerut luni Rusiei să elibereze imediat navele și marinarii ucraineni. Și ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a cerut Rusiei să reducă tensiunile cauzate de acţiunea sa „arogantă”. Pe de altă parte, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, a susţinut că Ucraina a pus la cale incidentul întrucât popularitatea preşedintelui Petro Poroşenko este scăzută înaintea alegerilor de anul viitor. Autorităţile ruse au pus la dispoziţie înregistrări video ale celor trei marinari ucraineni, în care aceștia declară că au ignorat avertizările navelor rusești și au încercat să intre în strâmtoarea Kerci.

Sonda spaţială InSight a ajuns pe Marte

Unul dintre cei doi sateliţi gemeni CubeSat a transmis o imagine a planetei Marte după ce sonda spaţială InSight a aterizat luni pe planetă, la aproape șapte luni de la lansare. InSight a ajuns în regiunea Elysium Planitia, numită de astronomi „cea mai mare parcare de pe Marte”. Fotografia a fost publicată de NASA pe contul său de Facebook. „Astăzi, am ajuns cu succes pe Marte, pentru a opta oară în istoria omenirii”, a declarat directorul NASA, Jim Bridenstine, adăugând că InSight va studia componenţa solului, în vederea furnizării de date ştiinţifice importante.

Rusia vrea să verifice dacă Armstrong a ajuns într-adevăr pe Lună

Șeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat că în viitoarea misiune a Rusiei către Lună se va verifica și dacă în 1969 astronautul american Neil Armstrong a ajuns cu adevărat pe Lună. După ce în anii 1970 Uniunea Sovietică a renunţat la programul său spaţial, anul trecut Rusia a fost de acord să coopereze cu NASA în vederea creării unei staţii spaţiale care să orbiteze Luna.