Esenţiale azi, 28 noiembrie

103

Esenţiale azi, 28 noiembrie

Risc de război între Rusia și Ucraina

În contextul în care tensiunile dintre Ucraina și Rusia au crescut în urma incidentului naval din strâmtoarea Kerci, președintelele ucrainean, Petro Poroșenko, a avertizat cu privire la riscul unui război total cu Rusia. „Nu vreau ca cineva să creadă că este o joacă. Ucraina este sub ameninţarea unui război total cu Rusia“, a declarat marţi Poroşenko. Citând date puse la dispoziţie de serviciile secrete, președintele ucrainean a menţionat că Rusia și-a crescut dramatic numărul de unităţi la graniţa cu Ucraina, de exemplu numărul de tancuri, care s-a triplat.

Potrivit Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU), la bordul navelor atacate se aflau și ofiţeri de contrainformaţii. Ca urmare a incidentului, președintele american, Donald Trump, a anunţat că are în plan amânarea întâlnirii cu liderul rus Vladimir Putin la summitul G20 din Buenos Aires, de la sfârșitul acestei săptămâni.

China anchetează cazul bebelușilor modificaţi genetic

După ce un om de știinţă chinez a afirmat că a creat primii bebeluși modificaţi genetic, China a dispus deschiderea unei anchete. „Am solicitat autorităţilor sanitare din provincia Guangdong să deschidă imediat o anchetă amănunţită pentru a stabili faptele”, a declarat luni seara Comisia Naţională de Sănătate, subliniind că acestui caz i se acordă o importanţă majoră. Comunitatea știinţifică a avut un val de reacţii negative, anunţul cercetătorului fiind catalogat drept „o nebunie”.

Explozie la o uzină chimică din China

Un număr de 22 de oameni au murit în urma unei explozii care a avut loc la o uzină chimică din Zhangjiakou, China, oraș care va fi gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022. În urma incidentului, 38 de camioane și 12 autoturisme au fost distruse. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a stabili care sunt cauzele declanșării deflagraţiei.

Cea mai mare creștere a preţului la energie electrică din UE

În primul semestru din 2018, preţul electricităţii din România a crescut cu peste 14% în comparaţie cu aceeași perioadă a anului trecut, fapt ce face ca ţara noastră să aibă cea mai mare creștere a preţului din Uniunea Europeană. Cel mai mic preţ al energiei electrice s-a înregistrat în Bulgaria (9,8 euro/100 kWh), iar cel mai ridicat, în Danemarca (31,3 euro/100 kWh). Pe de altă parte, în ceea ce privește preţul la gazele naturale, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană, cu 3,2 euro per 100 kWh, în timp ce preţul în celelalte ţări UE este dublu.

Ţări din UE acuză Google de încălcarea GDPR

Șapte ţări europene, Olanda, Norvegia, Suedia, Polonia, Cehia, Slovenia şi Grecia, au depus în mod oficial plângeri prin care acuză Google de încălcarea legislaţiei GDPR. Mai exact, este vizată funcţia de localizare utilizată de Google pentru dispozitivele mobile Android. Potrivit celor șapte ţări, anul acesta în luna august a ieșit la iveală faptul că și atunci când utilizatorii dezactivează opţiunea „Location History”, Google continuă să își urmărească utilizatorii.

Casa este locul cel mai periculos pentru femei

Cel mai periculos loc pentru femei este propria casă, potrivit unui nou studiu al ONU. Din aproximativ 87.000 de femei ucise anul trecut la nivel global, aproximativ 58% au fost ucise de parteneri sau de membri ai familiei. Mai mult de o treime dintre femeile ucise în mod intenţionat în 2017 au fost ucise de un actual sau fost partener, iar 137 de femei sunt ucise de membrii familiei în fiecare zi. Directorul executiv al UNODC, Yury Fedotov, a declarat că femeile „continuă să plătească cel mai mare preţ ca urmare a inegalităţii între femei și bărbaţi, a discriminării și a stereotipurilor negative” și că omuciderea pe bază de gen este un „act letal cauzat de o continuitate a discriminării și abuzului de gen”.

Gazul lacrimogen – utilizat pentru dispersarea migranţilor, dar interzis în războaie

Gazul lacrimogen folosit de trupele americane duminică, la graniţa cu Mexicul, pentru a dispersa migranţii care încercau să intre în Statele Unite, este interzis în război, dar poate fi folosit ca modalitate de controlare a maselor. Președintele Trump a apărat luni utilizarea gazelor lacrimogene împotriva membrilor caravanei migranţilor din America Centrală, spunând că forţele de ordine au utilizat acest gaz ca răspuns la „violenţa extraordinară” a migranţilor. Gazul tip CS – un compus de aerosoli ce este considerat armă chimică – a fost scos în afara legii pe câmpul de luptă de aproape fiecare naţiune de pe Pământ, inclusiv de Statele Unite.

Oficiali britanici susţin că Facebook știa despre ingerinţele ruse

Damian Collins, președintele unei comisii parlamentare britanice, a declarat că Facebook avea cunoștinţă de activităţile ruse de pe platforma sa încă din 2014, adică înainte ca faptele să fie făcute publice. Potrivit lui Collins, un inginer care lucra în cadrul companiei Facebook a avertizat compania încă din octombrie 2014 că adrese IP ruse au accesat trei miliarde de informaţii pe zi. Cu toate acestea, Richard Allan, un vicepreședinte al Facebook, a explicat că „orice informaţie pe care aţi văzut-o (…) este în cel mai bun caz parţială, în cel mai rău caz potenţial înșelătoare”.

Emisiile de CO2 au crescut pentru prima dată în ultimii patru ani

Purtătorul de cuvânt al administraţiei Trump, Sarah Sanders, a criticat raportul guvernamental cu privire la schimbările climatice. Ea l-a catalogat ca fiind bazat pe un scenariu extrem și nu pe date. Președintele Trump a declarat luni același lucru, deși raportul a fost realizat de oficiali și cercetători din guvernul pe care îl conduce. Emisiile de dioxid de carbon au crescut anul trecut pentru prima dată în ultimii 4 ani, ceea ce pune în pericol acordul de la Paris care prevede o plafonare a emisiilor până în 2020. Între 2014 și 2016, emisiile globale de CO2 provenite din industrie și producţia de energie au fost în esenţă stabile, în timp ce economia mondială a crescut modest, însă în 2017 aceste emisii au crescut cu 1,2%, impulsionate de PIB-ul mai ridicat.