Esenţiale azi, 5 decembrie

70

Parlamentul a adoptat legea anti-bullying

Senatul a votat marţi în unanimitate legea împotriva violenţei psihologice în școli. Deputatul PSD Petre Florin Manole, unul dintre iniţiatorii legii, a menţionat că acei copii agresaţi la școală vor trebui să semnaleze acest lucru, iar profesorii să fie suficient de pregătiţi încât să știe cum să acţioneze. Prin urmare se vor organiza sesiuni de informare, teme și cursuri de perfecţionare a personalului didactic cu privire la problemele legate de violenţa psihologică.

Companii de asigurare, sancţionate de Consiliul Concurenţei

Nouă companii de asigurare și Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu amenzi totale în cuantum de 53 de milioane de euro, întrucât au încălcat reglementările naţionale și europene din domeniul concurenţei. Potrivit Consiliului Concurenţei, companiile amendate şi-au coordonat comportamentele pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Partenerii necăsătoriţi, aceleași drepturi ca și soţii

Conform unui act normativ aflat la Senat, cei care trăiesc în uniuni consensuale sau în concubinaj ar putea avea aceleași drepturi în privinţa actului medical pe care le au persoanele căsătorite. Printre drepturile pe care le-ar putea căpăta aceștia se numără vizitarea fără restricţii a partenerului internat în spital și oferirea consimţământului pentru efectuarea unor examinări medicale sau a unui tratament, inclusiv a unor intervenţii chirurgicale, atunci când pacientul n-o poate face.

Lucrările la Magistrala 5 se vor finaliza anul viitor

Potrivit Directorului General al Metrorex, Dumitru Șodolescu, lucrările la Magistrala 5 de metrou se vor termina în primul trimestru al anului 2019, din cauza problemelor financiare pe care le are compania italiană Astaldi, cea care se ocupă de realizarea acestui proiect. Primul tronson al Magistralei 5 va avea o lungime de 6,871 kilometri, un depou și zece staţii: Eroilor, Academia Militară, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu (Drumul Taberei 34), Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomiţei, Brâncuși și Râul Doamnei.

Guvernul francez suspendă taxa pe carburanţi

Potrivit anunţului de marţi al premierului francez Edouard Philippe, creșterea taxelor pentru carburanţi va fi suspendată pentru șase luni, iar noi măsuri nu vor fi aplicate fără o dezbatere cu cei afectaţi. Decizia a fost luată pe fondul protestelor violente din ultimele săptămâni. Măsura a fost însă criticată de Bruno Retailleau, liderul principalului partid de opoziţie, acesta declarând că măsura are rol doar de a amâna implementarea taxei. În ciuda acestei amânări „vestele galbene” au anunţat că vor continua protestele.

Guvernul May, vinovat de „ultraj la adresa Parlamentului”

Întrucât a refuzat să publice integral avizul juridic britanic asupra proiectul acordului pentru Brexit, deputaţii britanici au stabilit prin vot că guvernul May se face vinovat de „ultraj la adresa Parlamentului”. Deputaţii au votat o moţiune care prevede publicarea imediată a avizului juridic, iar guvernul a informat că se va conforma. Moţiunea arată cât de puternică este opoziţia faţă de proiectul acordului, iar în contextul actual lira sterlină s-a depreciat la cel mai scăzut nivel pe care l-a înregistrat comparativ cu dolarul, anul acesta.

Parlamentul a început totodată dezbaterile cu privire la acordul de retragere. Între timp, potrivit analiștilor, este de așteptat ca Theresa May să continue să încerce să convingă grupurile mici de deputaţi să sprijine acordul cu privire la Brexit în cadrul întâlnirilor private.

Universitate fondată de George Soros, forţată să „părăsească” Ungaria

După un an și jumătate de conflict cu guvernul ungar, reprezentanţii Universităţii Central- Europene (CEU), fondată de George Soros, au informat luni că vor transfera cea mai mare parte a activităţilor sale de la Budapesta la Viena. Transferul este prevăzut să înceapă în septembrie și va viza cursurile internaţionale. Instituţia a format peste 10.000 de studenţi străini, iar peste 3.500 de absolvenţi ai universităţii lucrează și predau în Ungaria. Măsura a venit pe fondul acuzaţiilor guvernului Orban că George Soros ar complota să distrugă civilizaţia europeană, „inundând” continentul cu imigranţi.

Spania plănuiește interzicerea autovehiculelor în zeci de orașe

În timp ce autorităţile Madridului interzic circularea mașinilor în centrul orașului, guvernul spaniol intenţionează să facă același lucru în centrele a mai mult de 100 de orașe. Un nou sondaj publicat de IPSOS în această săptămână arată că măsura se bucură de un sprijin larg în întreaga ţară. Un procent de 63% dintre respondenţi au fost în favoarea restricţionării accesului auto în zonele centrale. În regiunea de nord-vest a Galiciei, o atitudine favorabilă faţă de astfel de interdicţii a fost manifestată de 78% dintre participanţii la sondaj. Potrivit oficialilor, măsura face parte din planul ca până în 2025 să fie interzis accesul automobilelor în centrele orașelor cu peste 50.000 locuitori, decizie ce se va aplica în total în 138 de orașe din întreaga ţară.

Alertă de tsunami în Pacificul de Sud

O atenţionare de tsunami a fost emisă miercuri de Centrul de Alertă Tsunami din Pacific, în urma înregistrării unui cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter în apropierea coastei de est a Noii Caledonii. Cutremurul s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri şi la o distanţă de 155 de kilometri la est de Noua Caledonie. În urma cutremurului nu au fost înregistrate victime.

SUA acordă Rusiei 60 de zile pentru a se conforma tratatului nuclear

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că, dacă Rusia nu îşi respectă obligaţiile din cadrul Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în termen de 60 de zile, SUA nu se vor mai considera parte a acestui acord. De asemenea, miniştrii de externe din NATO au acuzat marţi Rusia de „încălcarea materială” a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului INF. „Rusia a dezvoltat, a produs şi a testat un nou tip de rachetă. Sunt sisteme mobile care pot fi depistate greu. Rachetele pot transporta ogive nucleare. Şi pot atinge oraşe europene, fără avertismente sau cu avertismente scurte”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.