Esenţiale azi, 6 decembrie

84

România este pregătită să preia președinţia Consiliului UE

După întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă și ceilalţi membri ai guvernului, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat la Bruxelles că guvernul român este pregătit pentru preluarea președinţiei Consiliului UE, problemele privind statul de drept neavând legătură cu președinţia UE. De asemenea, acesta a declarat că speră ca în timpul actualei Comisii, România să fie primită în spaţiul Schengen și „să aducă bunul-simţ românesc în procesul european”.

Rusia avertizează că ar putea dezvolta noi rachete

Miercuri, președintele rus, Vladimir Putin, a atras atenţia asupra unei noi curse a înarmării și a declarat că, în eventualitatea în care Statele Unite se retrag din Tratatul INF, așa cum au ameninţat, Rusia va începe procesul de dezvoltare a unor noi rachete cu rază intermediară de acţiune. Declaraţia președintelui rus vine la o zi după ce secretarul de stat Mike Pompeo a dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile să se conformeze obligaţiilor din INF.

Facebook, acuzaţie nouă de dezvăluirea datelor personale

Facebook ar fi dezvăluit datele personale ale utilizatorilor săi către unele companii, a acuzat miercuri o comisie parlamentară britanică ce a avut acces la 200 de pagini de e-mailuri interne ale companiei. Potrivit lui Damian Collins, preşedintele Comisiei pentru mediul digital, cultură şi mass-media (DCMSC) din Camera Comunelor, Facebook a încheiat acorduri cu unele companii pentru a le permite „accesul deplin la datele prietenilor utilizatorilor”, cu toate că în 2015 compania declarase că a stopat această practică. Comisia pentru mass-media din Parlamentul European a acuzat Facebook că a încheiat contracte speciale cu anumiţi dezvoltatori de aplicaţii, pentru a le oferi mai mult acces la date. Facebook a respins aceste declaraţii, explicând că „am avut multe convorbiri interne despre diferitele moduri în care am putea construi un model de afaceri durabil pentru platforma noastră, dar faptele sunt clare: nu am vândut niciodată datele oamenilor”.

Ameninţările la adresa jurnaliștilor au atins un nivel maxim

Potrivit unui raport al unei organizaţii pentru drepturile omului, care a analizat libertatea de exprimare şi informare, jurnaliștii se confruntă cu ameninţări care au atins cel mai înalt punct din ultimii 10 ani. Potrivit organizaţiei, în 2017 nu mai puţin de 78 de jurnaliști au fost omorâţi și 326 de jurnalişti au fost trimişi la închisoare. În mod special a fost remarcat un declin în ţări precum Yemen, Burundi, Zanzibar și Turcia, unde reporterii au declarat că au rezerve să scrie despre președintele turc, Recep Tayip Erdogan. În ceea ce privește ţara noastră, potrivit raportului organizaţiei, s-a înregistrat un declin semnificativ al capacităţii jurnaliștilor de a-și derula activitatea.

Directorul Huawei a fost arestat în Canada

Directorul financiar al companiei chineze Huawei a fost arestat în Canada la cererea autorităţilor americane. Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei, Ren Zhengfei, este acuzată de încălcarea embargoului impus Iranului. Aceasta a fost arestată pe 1 decembrie, o primă audiere pentru eliberarea pe cauţiune fiind programată pentru vineri. Arestarea vine într-o conjunctură critică a relaţiilor dintre SUA și China. Președintele Trump și președintele chinez, Xi Jinping, au convenit săptămâna trecută asupra unui armistiţiu temporar, pentru a negocia o înţelegere în războiul comercial dintre cele două ţări.

Aeronave ale marinei americane au dispărut în apropierea Japoniei

Reprezentanţii marinei americane au informat că două aeronave care aveau la bord șapte militari americani au dispărut în spaţiul aerian din apropierea Japoniei. Potrivit autorităţilor, este vorba despre un avion de luptă F/A 18 şi o aeronavă KC-130. Conform anchetatorilor, cel mai posibil, cele două aeronave s-au ciocnit în aer. Ministerul Apărării din Japonia a informat că o persoană a fost salvată, iar operaţiunile de salvare continuă.

Volkswagen renunţă la fabricarea automobilelor cu combustie internă

Presiunea din ce în ce mai mare a autorităţilor în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2 exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra producătorilor auto tradiţionali. Drept urmare, Volkswagen va face o trecere radicală la vehiculele electrice, iar reprezentanţii companiei se așteaptă la un declin al epocii automobilelor cu combustie internă. Compania a pregătit un buget de 50 de miliarde de dolari pentru următorii cinci ani, în vederea introducerii autovehiculelor electrice.

Deutsche Bank, în prag de colaps

În urma unei noi anchete a autorităţilor din Germania cu privire la presupuse fapte de spălare de bani, acţiunile creditorului german Deutsche Bank au scăzut în ședinţa de miercuri la un nou minimum, de 7,96 euro/titlu. Este pentru a doua oară când acţiunile băncii scad sub pragul de 8 euro. În anchetă sunt implicaţi peste 170 de oficiali și reprezentanţi ai poliţiei, iar principalii suspecţi sunt doi angajaţi ai băncii. În România, Deutsche Bank desfăşoară operaţiuni de recuperare de credite neperformante şi are şi un centru de dezvoltare software.

Detalii în cazul exploziei din Bistriţa

Un bărbat de 50 de ani din Bistriţa care a încercat să se sinucidă aruncându-se de la etajul patru realizase o instalaţie improvizată cu scopul de a-și ucide fiica și concubina în momentul în care una dintre acestea ar fi intrat în apartament. Cele două erau plecate în concediu, iar când s-au întors, bărbatul s-a aruncat de la etaj strigând „Adio, iubito!”. Văzând fire întinse pe jos și dându-și seama că ceva nu este în regulă, cele două au fugit. Puţin mai târziu, apartamentul a explodat. În urma exploziei, un pompier, concubina bărbatului şi o femeie însărcinată au fost răniţi de bucăţile de sticlă şi de tencuială împrăştiate. Bărbatul, care lucra în cadrul armatei, este în comă.

Moldova vrea o colaborare deplină cu Rusia

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat după o întâlnire cu guvernatorul din St. Petersburg, Alexander Beglov, că ţara sa este interesată de o colaborare economică deplină cu Rusia în cel mai scurt timp. „Am discutat despre mai multe probleme importante legate de cooperarea economică, umanitară şi regională, precum şi despre problemele cu care se confruntă muncitorii moldoveni din St. Petersburg şi în Leningrad”, a subliniat Igor Dodon.

Ambulanţieri anchetaţi pentru că furau motorină

Un număr de 15 șoferi de ambulanţă din Corabia, Teleorman, sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă, după ce opt pacienţi ar fi murit pentru că aceștia se deplasau cu viteză mult prea redusă la cazurile de urgenţă. Marian Sorin Lia, prim-procuror la parchetul de pe lângă judecătoria Corabia, a declarat că suspecţii „sustrăgeau cantităţi de motorină ce proveneau din plusuri create ca umare a deplasării la evenimente cu viteze reduse”. Cercetările au în vedere perioada 2013-2018.